Mandulás falatkák

Adag: 3 tepsi (50-60 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg összevágott kandírozott narancshéj
5 dkg összevágott kandírozott citromhéj
12 és fél dkg lágy vaj
15 dkg pirított, durvára tört mandula
50 dkg fehér liszt
vagy
1 ¾ dl méz
3 db tojás
1 csipet
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt fahéj
másfél teáskanál sütőpor
A díszítéshez:
2 evőkanál mandulaforgács
2 evőkanál összevagdalt, héja vegyes gyümölcs
A gyúródeszka szórásához:
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Az egész mandulát tepsibe terítjük, 7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és mozsárban vagy vászonzacskóba téve nyújtófával durvára törjük.

2. A lisztet tálba szórjuk, belekeverjük a sütőport, fahéjat, szegfűszeget, sót.

3. Egy másik tálban a vajat és a cukrot habverővel vagy kézi mixerrel könnyű, habos krémmé keverjük, ezután hozzáadunk 2 tojást és tovább keverjük, amíg egynemű habos krém lesz belőle.

4. A mézet egy kis lábasban, alacsony hőfokon állandóan kevergetve addig melegítjük, míg folyékony lesz. A folyékonyra olvadt mézet, a kandírozott citrom- és narancshéjat, az összetört mandulát a cukros-tojásos-habos krémhez adjuk, ezután hozzáadjuk a száraz összetevőket is, és sima, lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztát cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

5. A sütő hőfokát 180 °C-ra emeljük, majd az előkészített három sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük.

6. Vékonyan lisztezett gyúródeszkán 5 mm vastag tésztát nyújtunk. Egy 6 cm átmérőjű kerek pogácsaszaggatóval a tésztát kiszúrjuk. (Ha nincs pogácsaszaggatónk, használjunk üvegpoharat, amelynek a száját a kiszúrás előtt lisztbe mártjuk.) A maradék tésztát újragyúrjuk és ismét kinyújtjuk, majd a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. Ezzel a módszerrel semmi nem vész kárba.

7. A tésztakorongokat fém- vagy műanyag spatulával az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re. A maradék tojást felverjük, és a masszába mártott konyhai ecsettel a sütemények tetejét megkenjük. Mandulaforgáccsal és kandírozott gyümölcshéjkeverékkel díszítjük.

8. Aranyszínűre és ropogósra sütjük 10-12 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Változat: az 5 mm vastagra nyújtott tésztából szúrjuk ki 4 cm átmérőjű korongokat, a közepébe nyomjunk egy szem török mogyorót, a tészta tetejét kenjük meg felvert tojással, és 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.

Mandulás falatkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2046 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Mandulás falatkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
lexikon