Mandulás falatkák



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Az egész mandulát tepsibe terítjük, 7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és mozsárban vagy vászonzacskóba téve nyújtófával durvára törjük.
2. A lisztet tálba szórjuk, belekeverjük a sütőport, fahéjat, szegfűszeget, sót.
3. Egy másik tálban a vajat és a cukrot habverővel vagy kézi mixerrel könnyű, habos krémmé keverjük, ezután hozzáadunk 2 tojást és tovább keverjük, amíg egynemű habos krém lesz belőle.
4. A mézet egy kis lábasban, alacsony hőfokon állandóan kevergetve addig melegítjük, míg folyékony lesz. A folyékonyra olvadt mézet, a kandírozott citrom- és narancshéjat, az összetört mandulát a cukros-tojásos-habos krémhez adjuk, ezután hozzáadjuk a száraz összetevőket is, és sima, lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztát cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
5. A sütő hőfokát 180 °C-ra emeljük, majd az előkészített három sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük.
6. Vékonyan lisztezett gyúródeszkán 5 mm vastag tésztát nyújtunk. Egy 6 cm átmérőjű kerek pogácsaszaggatóval a tésztát kiszúrjuk. (Ha nincs pogácsaszaggatónk, használjunk üvegpoharat, amelynek a száját a kiszúrás előtt lisztbe mártjuk.) A maradék tésztát újragyúrjuk és ismét kinyújtjuk, majd a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. Ezzel a módszerrel semmi nem vész kárba.
7. A tésztakorongokat fém- vagy műanyag spatulával az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re. A maradék tojást felverjük, és a masszába mártott konyhai ecsettel a sütemények tetejét megkenjük. Mandulaforgáccsal és kandírozott gyümölcshéjkeverékkel díszítjük.
8. Aranyszínűre és ropogósra sütjük 10-12 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Változat: az 5 mm vastagra nyújtott tésztából szúrjuk ki 4 cm átmérőjű korongokat, a közepébe nyomjunk egy szem török mogyorót, a tészta tetejét kenjük meg felvert tojással, és 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.