Töltött kaliforniai paprika



Elkészítés:
1. A vajon barnára pirítjuk a hagymát 10-15 perc alatt. Hozzáadjuk a rizst, a fenyőmagot, a tök- és napraforgómagot, a mazsolát. Elkeverjük. Ráöntjük a vizet, felforraljuk, és 8-10 percig főzzük, amíg a rizs majdnem megpuhul. Sózzuk, borsozzuk.
2. Beleszórjuk a petrezselymet, a kaprot és a mentát. A tűzről félrehúzzuk.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy nagy tűzálló tálat kiolajozunk.
4. A paprikákat megtöltjük a keverékkel, a tálba rakjuk. A paradicsomszószt összekeverjük a paprikával, óvatosan a zöldséglevesbe kanalazzuk. A paprikás, paradicsomos szószt a töltött paprikákra kanalazzuk.
5. A paprikákat a levágott tetejükkel betakarjuk, és mintegy 30 perc alatt készre sütjük. A paprikákat szűrőkanállal, tálalóedényre helyezzük.
6. A lisztet, a citromlevet és a tojássárgákat összekeverjük, a sütőedényben visszamaradt léhez keverjük. Körülbelül 5 percig forraljuk, besűrítjük. A szószt a paprikákra kanalazzuk, kaporral díszítjük. Forrón tálaljuk.
Paradicsomszósz

1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.
Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.
Zöldségleves

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.
4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.