Padlizsános zakuszka

Padlizsános lecsó, Vinettás givecs

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Eszközök: lábas, séfkés, sütő, tepsi, tűzhely
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg padlizsán
50 dkg vöröshagyma
100 dkg paradicsom
1 teáskanál szemes bors
1 késhegynyi benzoesavas nátrium
1 ízlés szerint
2 dl olaj

Elkészítés:

1. A padlizsánokat a sütőben megsütjük, majd 15-20 percre konyharuhával letakarva pihentetjük, majd kettévágjuk, és a belsejét kikaparjuk.

2. A hagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A paradicsompaprikát és a zöldpaprikát megsütjük és meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk.

3. A paradicsomot szintén meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva adjuk a többi hozzávalóhoz. Beletesszük a babérlevelet és az egész borsot, megsózzuk, összekeverjük, és takarékon pároljuk. Közben gyakran megkevergetjük. Mielőtt a kellő sűrűségét elérné a zakuszka, belekeverjük a padlizsánt és a petrezselyemzöldet.

4. Előmelegített üvegekbe rakjuk, mindegyiknek a tetejére borsónyi tartósítót teszünk, lezárjuk, és száraz gőzben gőzöljük.

5. Készíthetjük úgy is a babos zakuszkát, hogy 1 kg padlizsánt és fél kg fejtett babot használunk fel a többi alapanyaghoz.

Mindenképpen nagyon finom és egészséges. Ha valaki nem szereti, hogy kicsit darabosak a zakuszkában a hozzávalók, nyugodtan ledarálhat mindent, akkor teljesen krémszerű zöldségpasztát kapunk, ami ugyanolyan ízletes.

Az ilyen módon készült zakuszka kiváló szendvicsalap önmagában vagy vajjal kikeverve.

Igazi nemzetközi, multifunkcionális étel. Az orosz konyhában zakuszka a hideg előételek neve is. Előételként, szendvicskrémként, salátaként, főzéskor ételízesítőként használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi, s mondhatni valamilyen variációban az agész mediterráneumi konyha. Összetevője lehet még: zöldbab, fejtett bab, tök, gomba, sárgarépa stb...
A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Padlizsános zakuszka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3199 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Télire finomat
Télire finomat
(Kossuth Kiadó, 1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek,... bővebben...
Kép nélkül
Padlizsános zakuszka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Télire finomat
Télire finomat
(Kossuth Kiadó, 1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek,... bővebben...
ételfotó