Fokhagymás, fehérboros, tárkonyos kagyló

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Fokhagymás, fehérboros, tárkonyos kagyló
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál durvára tört tárkonylevél
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
3 és ¼ dl száraz fehérbor
200 dkg kagyló
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 szem vékonyra szeletelt mogyoróhagyma
2 és fél dl halalaplé
vagy
2 és fél dl kagylólé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
igény szerint zöldsaláta
igény szerint friss, ropogós kenyér

Elkészítés:

1. Felforrósítjuk az olajat egy nagy és mély serpenyőben. A mogyoróhagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt megpuhítjuk.

2. Felöntjük fehérborral és alaplével, belekeverünk 1 evőkanálnyi tárkonyt. Felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, és a levet alacsony hőfokon 10 percig főzzük.

3. A tűzhely hőmérsékletét növeljük. A lébe rakjuk a kagylókat. Letakarjuk szorosan záródó fedővel, és megfőzzük a kagylókat, időnként meg-megrázogatva az edényt. Körülbelül 3-5 perc alatt nyílnak ki a kagylók.

4. Csipesszel tálalótálra rakjuk, de amelyik nem nyílt ki, azt kidobjuk. A főzőlevet leszűrjük, borsozzuk, és a kagylókra öntjük. Megszórjuk a maradék tárkonnyal. Ropogós kenyérrel és zöldsalátával, forrón tálaljuk.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Fokhagymás, fehérboros, tárkonyos kagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1753 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Fokhagymás, fehérboros, tárkonyos kagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
recept beküldése