Zöldborsós, baconös, spenótos rizottó



Elkészítés:
1. A bacont, a póréhagymát és a fokhagymát megpirítjuk a baconből kisült zsiradékon.
2. Hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk.
3. Fokozatosan felöntjük alaplével. Kevergetve főzzük, amíg a rizs az alaplevet magába nem szívja.
4. Hozzáadjuk a zöldborsót és a spenótot; addig főzzük, amíg a rizs, a zöldborsó és a spenót teljesen meg nem puhul.
5. Belekeverjük a mentát, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal, és forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.