Cukkinis-almás rizottó



Elkészítés:
1. Az almakockákat meglocsoljuk citromlével.
2. A hagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a burgonyát, a cukkinit és a sárgarépát. 2 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a rizst, és állandóan kevergetve 2 percig főzzük.
4. A citromos almát is belekeverjük.
5. A currypor és a sáfrány felét az alaplébe szórjuk.
6. Fokozatosan felöntjük alaplével a rizst. Kevergetve főzzük, amíg a rizs az alaplevet magába nem szívja. 15-18 perc múlva puhul meg a rizs.
7. Félrehúzzuk a tűzről, azután belekeverjük a maradék curryport, a sáfrányt és a kaprot. Sózzuk, borsozzuk. Kaporral díszítve, forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.