Töltött kelkáposzta hús nélkül



Elkészítés:
1. A hagymát megsózzuk és a vaj felén 5 percig pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a fokhagymát, a köményt, és még 2 percig együtt pirítjuk.
3. Belerakjuk a gombát, a kakukkfüvet és a fűszerpaprikát. Összekeverjük, majd 5-7 percig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő. Két evőkanál tejszínt és a reszelt sajtot belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni.
4. A kelkáposztaleveleket forró vízben 3 percig blansírozzuk. Lecsöpögtetjük, kiterítjük. A tölteléket a levelekre rakjuk, összetekerjük, a káposztaszéleket benyomkodjuk.
5. Egy tűzálló edényben felmelegítjük a maradék vajat. A zöldséglevesben elkeverjük a maradék tejszínt, a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a felmelegített vajra.
6. A töltött kelkáposztát a zöldséglevesbe rakjuk, és 30 percig főzzük. A főtt burgonyát a tálalás előtt 10 perccel a kelkáposzta mellé adjuk. Forrón tálaljuk.
Paradicsomszósz

1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.
Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.
Zöldségleves

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.
4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.