Zöldséges lencseleves pestóval



Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon.
2. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a burgonyát, az édesburgonyát, a lencsét, majd felöntjük zöldségalaplével.
3. Felforraljuk. Lefedjük, és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
4. Belekeverjük a bazsalikompestót. További 2 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A levest levesestálakba kanalazzuk, és forrón kínáljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Pesto

1. A bazsalikomleveleket letépjük a szárról, jól megmossuk, salátacentrifugában alaposan leszárítjuk, vagy konyharuhával leitatjuk róluk a nedvességet.
2. A parmezán sajtot konyhai robotgépben kenyérmorzsa állagúra daráljuk. Hozzátesszük a fokhagymát meg a fenyőmagot is, durvára eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot is, és az egészet összemixeljük.
3. Az olívaolajat lassan a pépbe csurgatjuk, hogy kenhető masszát kapjunk.
4. A pestót frissen főzött spagettihez keverjük, vagy a faszenes grillen sült húsokhoz, zöldségekhez kínáljuk. A mártás, lefedve,
3 napig a hűtőszekrényben eltartható.