Zöldséges, babos paradicsomleves



Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon.
2. Hozzáöntjük a zöldségalaplevet, az összevágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a cukkinit, a sárgarépát, a zellert. Felforraljuk. Lefedjük, gyöngyözve főzzük, amíg a cukkini meg nem puhul, úgy 15 perc alatt.
3. Belekeverjük a babot és a bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk. Még 2 percig főzzük. A levest merőkanállal levesestálakba kanalazzuk, és forrón kínáljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.