Paradicsomlé



Elkészítés:
1. A korai, lédús almaparadicsom a legédesebb, érdemes belőle befőzni.
A paradicsomot kiválogatjuk, megmossuk, lecsurgatjuk és feldaraboljuk.
2. Ha van paradicsomdarálónk (Quodlibet), nyersen kétszer-háromszor ledaráljuk. (Annyiszor érdemes átdarálni, amíg a készülék elején eltávozó mag meg héj teljesen száraz és világos lesz.) Ha nincs ilyen vagy hasonló készülékünk, akkor az összevágott paradicsomot egy ép zománcú fazékban kissé megfőzzük és akkor már könnyen átpasszírozhatjuk.
3. Akár hidegen, akár melegen jutottunk a paradicsomléhez, feltesszük főni, és 15-20 percet forraljuk, majd tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük, és lekötözve száraz gőzben dunsztoljuk. Aki óvatos, kevés forralt vízben elkevert tartósítót is önthet a tetejére, hogy biztosabban elálljon. Ezt a tartósítós vizet használat előtt le lehet róla önteni.
4. A paradicsomot eltehetjük ízesítve is. Például a levesnek szánt paradicsomlébe belefőzhetünk néhány szál zellerzöldjét. Az olaszos mártásokhoz, szószokhoz szánt paradicsomlébe bazsalikomot, rozmaringot vagy szurokfüvet főzhetünk, esetleg keverhetjük is a zöld fűszereket. A tárkonylevéllel ízesített lét paradicsomos bableveshez használhatjuk fel. Ki-ki egyéni ízlése szerint variálhatja a fűszerezést.