Paradicsomlé

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 4 liter
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 kg érett paradicsom

Elkészítés:

1. A korai, lédús almaparadicsom a legédesebb, érdemes belőle befőzni.

A paradicsomot kiválogatjuk, megmossuk, lecsurgatjuk és feldaraboljuk.

2. Ha van paradicsomdarálónk (Quodlibet), nyersen kétszer-háromszor ledaráljuk. (Annyiszor érdemes átdarálni, amíg a készülék elején eltávozó mag meg héj teljesen száraz és világos lesz.) Ha nincs ilyen vagy hasonló készülékünk, akkor az összevágott paradicsomot egy ép zománcú fazékban kissé megfőzzük és akkor már könnyen átpasszírozhatjuk.

3. Akár hidegen, akár melegen jutottunk a paradicsomléhez, feltesszük főni, és 15-20 percet forraljuk, majd tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük, és lekötözve száraz gőzben dunsztoljuk. Aki óvatos, kevés forralt vízben elkevert tartósítót is önthet a tetejére, hogy biztosabban elálljon. Ezt a tartósítós vizet használat előtt le lehet róla önteni.

4. A paradicsomot eltehetjük ízesítve is. Például a levesnek szánt paradicsomlébe belefőzhetünk néhány szál zellerzöldjét. Az olaszos mártásokhoz, szószokhoz szánt paradicsomlébe bazsalikomot, rozmaringot vagy szurokfüvet főzhetünk, esetleg keverhetjük is a zöld fűszereket. A tárkonylevéllel ízesített lét paradicsomos bableveshez használhatjuk fel. Ki-ki egyéni ízlése szerint variálhatja a fűszerezést.

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Paradicsomlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3069 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Télire finomat
Télire finomat
(Kossuth Kiadó, 1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek,... bővebben...
Kép nélkül
Paradicsomlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Télire finomat
Télire finomat
(Kossuth Kiadó, 1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek,... bővebben...
facebook