Édes és fűszeres csirketekercs

Elkészítési idő: 5 perc Munkaidő: 5 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Édes és fűszeres csirketekercs
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál édes chiliszósz
10 dkg zöldsaláta
40 dkg főtt, darabolt csirkehús
vagy
4 db pita
1 szál finomra reszelt sárgarépa
1 db vékonyra szeletelt uborka
2 db finomra vágott paradicsom
1 dl majonéz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csirkedarabokat, a majonézt és az édes csiliszószt összekeverjük egy tálban. A lepényt vagy pitát kiterítjük egy tiszta munkalapon.

2. A csirkés keveréket, a vékonyra vágott uborkát, a paradicsomot és a reszelt sárgarépát egyenletesen elosztjuk a lepényeken. Sózzuk, borsozzuk.

3. A lepényt feltekerjük és félbevágjuk. Tálaljuk.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Édes és fűszeres csirketekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1562 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Édes és fűszeres csirketekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
lexikon