Baconös, salátás és paradicsomos szendvics



Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a baconszeleteket az olajon, körülbelül 3 perc alatt. Félrehúzzuk a tűzről, és a bacont lecsöpögtetjük konyhai papírtörlőn.
2. A kenyerek mindkét oldalát világosra pirítjuk, úgy 2 perc alatt.
3. Megkenjük a kenyereket majonézzel. Négy pirítós tetejére sült bacont helyezünk, majd rárakjuk a paradicsomszeleteket és a finomra tépkedett salátát.
4. Befedjük a maradék négy szelet pirítóssal. A szendvicseket félbevágjuk, és melegen tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.