Csirkés Cézár saláta

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A dresszinghez:
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
2 db sózott, szárított szardellafilé
dl majonéz
1 evőkanál víz
A salátához:
1 fej tépett római saláta
1 db szeletelt uborka
2 db keményre főzött tojás
1 db vékony szeletre vágott bagett
2 db kicsontozott, vékonyra szeletelt csirkemell
3 db vékonyra szeletelt mogyoróhagyma
4 szelet baconszalonna
1 teáskanál fűszerkeverék
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Előkészítjük a salátát, felmelegítjük az elektromos grillsütőt. A felszeletelt kenyereket a grilltepsibe rakjuk, megspricceljük 1 evőkanál olajjal. A pirítósok mindkét oldalát körülbelül 2 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük.

2. A tojásokat 10 perc alatt megfőzzük. Leöntjük a vizet, újratöltjük az edényt hideg vízzel. A tojásokat 5 percre félrerakjuk hűlni. Megtisztítjuk a tojásokat, majd durvára vágjuk.

3. A serpenyőben visszamaradt olajon körülbelül 5 perc alatt ropogósra sütjük a bacont. Félretesszük, hogy kissé hűljön, és közben összeállítjuk a salátát.

4. A csirkét cajun fűszerkeverékkel fűszerezzük. A csirkeszeleteket mindkét oldalukon megsütjük, ugyanabban a serpenyőben, amelyben a bacon sült. Félrerakjuk, hogy hűljön.

5. Az összetépkedett salátát, az uborkaszeleteket, a mogyoróhagymát, a bacont, a csirkét, a kenyeret és a tojásokat összekeverjük egy nagy tálban. Sózzuk, borsozzuk.

6. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a citromlevet, a mustárt, a vizet és a szardellafilét egy kis tálban. A saláta tetejére öntjük, majd az egészet alaposan összerázzuk. Megszórjuk reszelt parmezánnal, s végül tálaljuk.

A cézár salátát világszerte kedvelik. Rosa Cardini alkotta meg első ízben, aki egy olasz bevándorló férfi, Cesare Cardini nővére volt. A Cardinik San Diegóban éltek, és az amerikai alkoholtilalom időszakában a mexikói határon, Tijuanában vendéglőt üzemeltettek. 1924-ben, a forró július 4-ei napon a vendéglő zsúfolásig megtelt vendégekkel, és bizony igen rövidnek bizonyult a felszolgálandó ételek alapanyagainak sora. Rosának tehát ki kellett találnia valamit azokból az alapanyagokból, amik a keze ügyébe kerültek. Egy új salátát helyezett a vendégei asztalára. A cézár saláta azóta is igen népszerű; gyorsan elkészül, előételként vagy akár főételként is fogyasztható.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Csirkés Cézár saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4059 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Csirkés Cézár saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
ételfotó