Burgonyás, sonkás és tojásos saláta

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgonyás, sonkás és tojásos saláta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A salátához:
8 szelet prosciutto
75 dkg szeletelt újburgonya
3 db tojás
3 db vékonyra szeletelt mogyoróhagyma
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Az öntethez:
12 és fél dkg majonéz
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A salátához sós vízben, körülbelül 10-15 percig főzzük a burgonyát, amíg megpuhul. Leöntjük, hideg vízbe rakjuk, hogy a további puhulást megakadályozzuk. A tojásokat körülbelül 10 percen át gyöngyözve főzzük. Megtisztítjuk a főtt tojásokat, és durvára vágjuk.

2. Egy nagy serpenyőbe 1 evőkanálnyi olajat öntünk, és a sonkaszeletek mindkét oldalát ropogósra sütjük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a sonkaszeleteket 2-3 darabra vágjuk.

3. A burgonyát, a tojásokat, a sonkát, a mogyoróhagymát és a petrezselymet óvatosan összerázzuk egy nagy salátástálban.

4. A dresszinghez összekeverjük a majonézt, a citromlevet, a mustárt egy kis tálban. Sózzuk, borsozzuk. A salátára csorgatjuk, amit ismét alaposan összeforgatunk.

A prosciutto, a pármai sonka olasz ételkülönlegesség, amelyet a nagy sertések hátsó sonkáiból készítenek, a hús szárításával. A sonkát alaposan besózzák, és azután 12 hónapig szárítják egy jól szellőző raktárban. Az ily módon érlelt hús fényes, rózsás színű, és jól láthatók benne a zsírerek. A jó prosciutto aranyárban mérhető, de szerencsére már kis mennyiségben is csodálatos ízt ad az ételeknek.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Burgonyás, sonkás és tojásos saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1388 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
Burgonyás, sonkás és tojásos saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Villámkonyha ,
Villámkonyha
(Kossuth Kiadó, 2011)

Ízletes ételeket ajánló szakácskönyvünk mindenekelőtt az elfoglalt embereknek szól – azoknak, akik bár kedvelik a látványosan elkészített ételeket, azt is értékelik, ha az előkészítés és a főzés nem vesz el túlzottan sok... bővebben...
szólj hozzá, értékelj