Burgonyás, sonkás és tojásos saláta



Elkészítés:
1. A salátához sós vízben, körülbelül 10-15 percig főzzük a burgonyát, amíg megpuhul. Leöntjük, hideg vízbe rakjuk, hogy a további puhulást megakadályozzuk. A tojásokat körülbelül 10 percen át gyöngyözve főzzük. Megtisztítjuk a főtt tojásokat, és durvára vágjuk.
2. Egy nagy serpenyőbe 1 evőkanálnyi olajat öntünk, és a sonkaszeletek mindkét oldalát ropogósra sütjük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a sonkaszeleteket 2-3 darabra vágjuk.
3. A burgonyát, a tojásokat, a sonkát, a mogyoróhagymát és a petrezselymet óvatosan összerázzuk egy nagy salátástálban.
4. A dresszinghez összekeverjük a majonézt, a citromlevet, a mustárt egy kis tálban. Sózzuk, borsozzuk. A salátára csorgatjuk, amit ismét alaposan összeforgatunk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.