Zöldséges pizzatorta

Pizza ebraica d'erbe

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges pizzatorta
Adag: 11 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
123 ¾ dkg omlós tészta
330 dkg friss zöldborsó
8 és ¼ db articsóka
110 dkg paraj
5 és fél db tojás
8 és ¼ evőkanál extraszűz olívaolaj
2 ¾ csokor petrezselyemzöld
2 ¾ fej vöröshagyma
2 ¾ db citrom leve
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A parajt megmossuk, jól lecsepegtetjük, csíkokra vágjuk. Levágjuk az articsóka külső, kemény leveleit, letörjük a szárát, a többit vékony csíkokra vágjuk, citromlével savanyított vízbe helyezzük. Kifejtjük a borsót, a megtisztított hagymát és a petrezselymet finomra vagdaljuk.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és az összes zöldséget megpároljuk benne. hagyjuk kihűlni, majd a felvert tojást hozzákeverjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

3. Az omlós tésztát két kerek lappá nyújtjuk: az egyik valamivel nagyobb átmérőjű legyen. A nagyobbik lappal kibéleljük egy tortaforma alját és oldalát, beletöltjük a zöldségkeveréket, befedjük a kisebbik tésztalappal. A széleken összenyomkodjuk, és a tetejét villával többször megszurkáljuk.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Róma városában már az időszámítás kezdetén is élt zsidó közösség. A 10. századtól kezdve a zsidó kereskedők előszeretettel telepedtek le a Ponte Fabrizio (Fabricio híd) közelében, melyet később a zsidók hídja néven emlegettek. A középkorban a negyed gyorsan növekedett, végül már kiterjedt a szomszédos területekre is. A 16. században azonban IV. Pál rendeletére a Marcello Színház közelében létesített gettóba telepítették a római zsidókat. Ezt a gettót csak 1870-ben oszlatták fel. Napjainkban a meglehetősen elhanyagolt állapotú negyedben már csak néhány száz zsidó család él, közülük jó néhányan ma is a vallási előírásaiknak megfelelően főznek. Az idők során egyre több nem zsidó római kereste fel az egykori gettót és környékét, hogy kiváló minőségű húsárut vásároljanak, vagy a pékségekben beszerezzék a remek édességeket, esetleg valamelyik kóser étteremben kóstolják meg a máig megmaradt tradicionális zsidó konyha különlegességeit.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Zöldséges pizzatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1652 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Zöldséges pizzatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
recepttár