Citromos parfétorta

Adag: 1 tortaforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál hideg víz
9 dkg darabolt vaj
20 dkg finomliszt
A töltelékhez:
2 és fél dl tejszín
másfél dl citromlé
4 db tojás
3 evőkanál narancslé
6 dkg darabolt vaj

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük. A lisztet a vajjal a robotgépben fél percig verjük, amíg morzsás nem lesz. A tojássárgát és a jéghideg vizet hozzáadva még 20 másodpercig keverjük, s ha kell, még egy kevés vizet öntünk bele. Meglisztezett deszkán simára gyúrjuk, és folpackba csomagolva 20 percre behűtjük.

2. Egy 23 cm átmérőjű kerek formát olvasztott vajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a formába fektetve az alját és az oldalát is befedje, a kilógó széleket levágjuk.

3. A tésztát zsír- vagy sütőpapírlappal teljesen betakarjuk, és az üreget nyers rizzsel vagy babbal megtöltjük. 10 percig sütjük, majd a rizst vagy babot és a papírt eltávolítva a tésztát még 7 perc alatt aranysárgára sütjük. Kihűlni hagyjuk.

4. A töltelékhez az egész tojásokat, a tojássárgákat meg a cukrot simára keverjük, a gyümölcslevet és -héjat apránként beledolgozzuk, és még egyszer kikeverjük. Gőz fölött kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik - akkor jó, ha a kanálra tapadt -, de nem forraljuk fel. A gőzről levéve a vajat beledolgozzuk, és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen hideg, a tejszínt is belekeverjük, és a tésztalapra simítjuk. 4 órára a mélyhűtőbe tesszük, ezalatt a töltelék szépen megfagy.

5. Tálalás előtt 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és forró késsel szeletelve tálaljuk.

Szép, ha a tetejét vékony csíkokra vágott, főtt citromhéjjal megszórjuk. Ízlés szerint naranccsal, mandarinnal is készülhet.
Citromos parfétorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2746 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
Citromos parfétorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
bevásárlólista