Karamellás banántorta

Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál jéghideg víz
7 dkg darabolt vaj
16 dkg finomliszt
A töltelékhez:
2 db közepes méretű banán
3 dkg vaj
1 evőkanál méz
1 és ¼ dl sűrített tej
7 dkg tortabevonó
vagy
4 dkg darált dió

Elkészítés:

1. A vajat a liszttel összemorzsoljuk (1. kép). A vizet hozzáadjuk, és tésztává dolgozzuk. Ha kell, még egy kevés vizet öntünk bele. Meglisztezett deszkán simára gyúrjuk. Egy 20 cm átmérőjű

kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalát beborítsa (2. kép). A formába fektetve a széleit levágjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztát zsír- vagy sütőpapírral betakarjuk, és az üregébe nyers rizst, illetve babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst vagy babot és a papírt eltávolítjuk. Utána a tésztát a sütőbe visszatéve 15 perc alatt aranysárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.

3. A töltelékhez a vajat a mézzel meg a sűrített tejjel simára keverjük, és a diót vagy mandulát beleforgatjuk. A meghámozott, karikákra vágott banánt a tésztára fektetjük (3. kép), és a tölteléket a tetejére simítjuk. 15 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.

4. A díszítéshez a tortabevonót gőz fölött vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, és összesodort zsírpapírból készített tölcsérbe töltjük. Ennek segítségével rács alakban a tésztára csorgatjuk (4. kép). Megvárjuk, hogy a csokoládé megkeményedjék, majd tejszínhab vagy fagylalt kíséretében kínáljuk a süteményt.

Karamellás banántorta Karamellás banántorta Karamellás banántorta Karamellás banántorta
A díszítés készülhet keserű- és fehér csokoládé keverékéből, illetve tejcsokoládéból is.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Karamellás banántorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1407 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
Karamellás banántorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
twitter