Karamellás banántorta



Elkészítés:
1. A vajat a liszttel összemorzsoljuk (1. kép). A vizet hozzáadjuk, és tésztává dolgozzuk. Ha kell, még egy kevés vizet öntünk bele. Meglisztezett deszkán simára gyúrjuk. Egy 20 cm átmérőjű
kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalát beborítsa (2. kép). A formába fektetve a széleit levágjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztát zsír- vagy sütőpapírral betakarjuk, és az üregébe nyers rizst, illetve babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst vagy babot és a papírt eltávolítjuk. Utána a tésztát a sütőbe visszatéve 15 perc alatt aranysárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.
3. A töltelékhez a vajat a mézzel meg a sűrített tejjel simára keverjük, és a diót vagy mandulát beleforgatjuk. A meghámozott, karikákra vágott banánt a tésztára fektetjük (3. kép), és a tölteléket a tetejére simítjuk. 15 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
4. A díszítéshez a tortabevonót gőz fölött vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, és összesodort zsírpapírból készített tölcsérbe töltjük. Ennek segítségével rács alakban a tésztára csorgatjuk (4. kép). Megvárjuk, hogy a csokoládé megkeményedjék, majd tejszínhab vagy fagylalt kíséretében kínáljuk a süteményt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |