Mandulás körtetorta

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db simára kevert tojássárgája
9 dkg darabolt vaj
5 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
1 nagyobb körte
2 evőkanál szűrt baracklekvár
5 dkg vaj
1 db simára kevert tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 kiskanál finomliszt

Elkészítés:

1. A lisztet a cukorral meg a vajjal robotgépben 15 másodpercig keverjük, amíg morzsás nem lesz. A tojássárgáját meg a vizet hozzáadjuk, és még 20 másodpercig verjük. Ha kell, valamivel több vizet is önthetünk bele. A tésztát meglisztezett deszkán simára gyúrjuk. Egy 35 x 11 cm-es négyszögletes formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy belefektetve az alját meg az oldalait betakarja. Folpackkal betakarva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A formába terített tésztát zsír- vagy sütőpapírral betakarjuk, és az üregébe nyers rizst vagy babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst, illetve babot és a papírt eltávolítva még 10 percre a sütőbe visszatoljuk, aranysárgára sütjük. Kihűlni hagyjuk.

3. A töltelékhez a körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát kivágjuk, és lobogó forró vízben 10 percig vagy addig főzzük, amíg puha nem lesz. Utána leszűrjük, és nagyon vékonyra felszeleteljük.

4. A vajat a cukorral elektromos habverővel könnyűre, habosra keverjük. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, és újra kikeverjük. A lisztet és a mandulát is evőkanállal beleforgatjuk, és a tölteléket a tésztába simítjuk. A körteszeleteket ráfektetjük, és még 20 percig sütjük. A még meleg tésztát a felmelegített és leszűrt lekvárral megkenjük.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Mandulás körtetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1561 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
Mandulás körtetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
lexikon