Gombás-csirkés felfújt

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gombás-csirkés felfújt
Adag: 7 darab (14 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 és ¼ dkg tisztított, szeletelt gomba
1 és ¼ db csíkokra vágott csirkemellfilé
1 és ¼ evőkanál olaj
1 és ¼ evőkanál zsemlemorzsa
3 és fél dkg olvasztott vaj
7 lap réteslap
2 és ⅓ evőkanál fehérbor
A felfújthoz:
3 és fél db szétválasztott tojás
1 késhegynyi mustár
1 és ¼ evőkanál reszelt parmezán sajt
4 ⅔ dkg reszelt ementáli sajt
4 ⅔ dkg vaj
2 és ⅓ evőkanál finomliszt
2 dl tej

Elkészítés:

1. Az első réteslapot úgy fektetjük a gyúródeszkára, hogy a hosszabbik oldala essen felénk. A bal oldali felét vajjal megkenjük, morzsával megszórjuk, és a jobb oldali felét ráhajtjuk. Vágjunk le egy csíkot, hogy négyzet alakú tésztát kapjunk. A csücsköket hajtsuk középre, mintha borítékot készítenénk. A többi lappal is megismételjük ugyanezt. Hat 12 cm átmérőjű, 2 cm mély formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, és mindegyikbe 1-1 ilyen összehajtogatott tésztát fektetünk. Nedves konyharuhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon.

2. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és a csirkét meg a gombát 5 percig sütjük benne, majd kihűtjük. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük.

3. A bevonathoz a vajat megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, és takaréklángon, kevergetve 2 perc alatt aranysárgára pirítjuk. A hideg tejet apránként belekeverjük, majd tovább keverve addig hagyjuk a tűzön, amíg sűrű (besamel-) mártást nem kaptunk. A tűzről levéve a tojások sárgáját apránként beledolgozzuk, a sajttal meg a mustárral ízesítjük.

4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és evőkanállal a sajtos besamelbe forgatjuk. A gombás csirkét a tésztával bélelt formákba töltjük, és a felfújt masszát rásimítva a sütőbe tesszük. 15 perc alatt a tészta ropogós lesz, a felfújt felemelkedik, és a teteje szépen megpirul.

A gombát ne hámozzuk meg, többségüket nem is lehet. A hámozással sok értékes anyagot távolítanánk el. A termesztett gombánál elég egy alapos, gyors mosás. Az erdei gombákat csak szárazon, kapargatással tisztítjuk. Átázva nehezen piríthatók, ránthatók.
Gombás-csirkés felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1995 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
Gombás-csirkés felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
most van szezonja