Rák-quiche zöld bundában



Elkészítés:
1. A sütőt forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük. A vajat ujjbegyünkkel a lisztben elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját, a fűszereket és a vizet is hozzáadva összedolgozzuk. Meglisztezett deszkán rugalmas tésztává gyúrjuk (1. kép), majd folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy alacsony peremű, 10 x 35 cm-es téglalap alakú formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalait kibélelhessük vele (2. kép). A kilógó széleket a sodrófa segítségével eltávolítjuk.
3. A tésztára zsír- vagy sütőpapírt fektetve nyers rizst vagy babot öntünk az üregbe (3. kép), és 10 percig sütjük. Utána a rizst vagy babot meg a papírt eltávolítjuk, és a tésztát még 7 percig sütjük, ezután hagyjuk hűlni.
4. A sütőt 180 °C-ra mérsékeljük. A hagymát a vajban megpároljuk, majd szűrőlapáttal papírtörölközőre szedjük, hagyjuk lecsepegni. A rákocskákat is leitatjuk és a hagymával együtt a tésztára terítjük. A tojásokat a tejszínnel meg a sajttal összekeverve ráöntjük (4. kép), kaporlevelekkel díszítjük. Még 30 percig sütjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |