Gyors lazacos quiche



Elkészítés:
1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) előmelegítjük. A lisztet a vajjal meg a kakukkfűvel morzsásra (keverőgéppel fél perc alatt) összedolgozzuk. A tojássárgáját a jéghideg vízzel együtt hozzáadjuk, majd lisztezett deszkán összegyúrjuk. Cipót formázva belőle folpackba csomagoljuk, és 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy 20 cm átmérőjű, lapos peremű kerek formát kizsírozunk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a forma alját és peremét beborítsa. A formába téve a tészta szélét cakkosra nyomkodjuk.
3. Zsír- vagy sütőpapírból akkora lapot vágunk, mint a forma, és a tésztára fektetjük, rizst vagy babot töltünk rá. 10 percre a forró sütőbe tesszük, majd a „támasztékot' meg a papírt eltávolítjuk, és a tésztát még 10 percig sütjük, kivesszük. Ezután a sütő lángját közepesre (180 °C-ra) mérsékeljük.
4. A töltelékhez a lazacot összevagdaljuk, és a tojásokkal, a krémsajttal, a majonézzel, a fűszerekkel meg a citromhéjjal alaposan összekeverjük. A tésztába töltjük, és a sütőbe visszatolva kb. 25 perc alatt világosbarnára sütjük. A díszítésre szánt lazacot a tetejére fektetve tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.