Padlizsános lepény

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Padlizsános lepény
Adag: 2 sütőforma (19 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db padlizsán
2 adag mélyhűtött, sós omlós tészta
1 db simára kevert tojás
A töltelékhez:
3 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb csokor friss bazsalikom
3 dkg sós földimogyoró
3 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A sütőt közepesre (180 °C-ra) előmelegítjük. Két egyforma, 19 cm-es formát olajjal kikenünk. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy két, 24 cm átmérőjű kerek lapot vághassunk ki belőle, és ezeket a formákba fektetjük.

2. A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, ujjnyi vastag karikákra felszeleteljük, és sóval bedörzsölve 30 percre tésztaszűrőbe tesszük, hogy a padlizsán keserű leve kicsorogjon.

3. A töltelékhez a bazsalikomot a földimogyoróval ledaráljuk, és a reszelt sajttal meg a fokhagymával összekeverjük. 2 evőkanál olajat - lehetőleg elektromos habverővel- belekeverünk, simára dolgozzuk.

4. A krémet a tésztára simítjuk, de egy 3 cm széles peremet üresen hagyunk, és a papírtörölközővel leitatott padlizsánszeleteket a töltelék tetejére fektetjük. A maradék olajjal az egészet megkenjük. Az üresen maradt tésztarészt visszahajtjuk, lelapítjuk, a tojással megkenjük, majd forró sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, paradicsomsalátával kínáljuk.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Padlizsános lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1303 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
Padlizsános lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült csemegék Tésztában sült csemegék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Ezeknek az ínycsiklandó, bár nálunk még talán kevésbé ismert csemegéknek a receptjei alapján könnyen, gyorsan készíthetünk új formában és új ízekkel vacsorát a családnak és finom falatokat, édességeket a vendégeknek. Az... bővebben...
szótár