Búzaleves
Epíroszi búzaleves, Poliszpori
Levesek | Görög gabonás-gyümölcsös leves receptek
Elkészítési idő:
több mint 2 óra
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A szárított kukoricaszemeket egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és a kukoricát jól megmossuk. A szárított búzával együtt lábosba tesszük, bő vízzel felöntjük, és olívaolajat, ízlés szerint cukrot, valamint egy csipet sót adunk hozzá.
2. Közepes lángon addig főzzük, amíg a kétféle mag már majdnem puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a dióféléket és az aszalt gyümölcsöket, és készre főzzük. Közben gyakran megkeverjük.
3. Egy kis lisztet kevés meleg vízben feloldunk, és besűrítjük vele a levét. Tányérokba merjük, és melegen tálaljuk. A leves hűtőszekrényben néhány napig eltartható.
Az epíroszi falvakban szüretkor nagy mennyiségben készítik el ezt a levest. Ilyenkor több család összejön, táncolnak és énekelnek. A feldolgozott hozzávalók, amelyeket még másokkal is ki lehet egészíteni, azt jelképezik, amit az elmúlt évben a föld adott. A közös főzést közös evés követi.