Fillotészta krémes töltelékkel

Bugaca

| Krémmel töltött rétes receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fillotészta krémes töltelékkel
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
62 és fél dkg finomszemcséjű búzadara
87 és fél dkg kristálycukor
125 dkg fillotészta
7 és fél db habosra vert tojás
37 és fél dl tej
2 és fél db bio, reszelt héja citrom
37 és fél dkg vaj
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A darát, a cukrot és a tojásokat habosra keverjük. Ezután lábosba tesszük, és állandóan keverve hozzáöntjük a tejet. Többször felforraljuk, végül belekeverjük a reszelt citromhéjat, és hagyjuk kihűlni.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, és a tészta egyes lapjait megkenjük vele. A tésztalapok felét a kikent tepsire terítjük, elosztjuk rajta a krémet, és a többi lappal befedjük. Az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg a felső tésztaréteg aranyszínű és ropogós lesz, a töltelék pedig megszilárdul.

3. A bugacát hagyjuk kissé kihűlni, majd porcukorral és fahéjjal megszórjuk, és felszeleteljük.

A második napon a bugaca nem igényel mást, mint egy újabb réteg porcukrot, hogy szinte frissnek hasson.
A bugacát langyosan fogyasztják. Joáninában minden adag bugacát egy tejes zsemlével és egy pohár vízzel szolgálnak fel.
Fillotésztából készült süteményként az édes bugaca a juhsajtos pita (tiropita) és a spenótos pita (szpanakopita) mellett inkább a pitaárusok repertoárjához tartozik, mint a szirupos süteményeket kínáló pékségekéhez. A krémes töltelék olyan kiadóssá teszi, hogy nem desszertként, hanem önálló uzsonnaként kínálják, így fahéj és cukor hozzáadását is elbírja.

Görög leveles tészta

Görög leveles tészta
50 dkg liszt
0.25 dl fehérborecet
1 teáskanál
3 dl víz
igény szerint finomszemcséjű kukoricaliszt

1. A lisztet, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a vizet tálba tesszük, és addig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk (szükség esetén lisztet vagy vizet adunk hozzá). A tálat frissen tartó fóliával letakarjuk, és a tésztát órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Ezután hat egyforma részre osztjuk, és gömbölyűre gyúrjuk őket. A munkafelületet kukoricaliszttel beszórjuk, és vékony sodrófával kinyújtjuk rajta az egyik tésztagolyót. A tésztadarabot 90 fokkal elforgatjuk, és még vékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk kukoricaliszttel, és enyhe nyomással feltekerjük a sodrófára. Miközben lassan letekerjük róla, a tésztát kézzel a fa közepétől kifelé nyomjuk.

3. Végül a 90 fokkal mindig elforgatott tészta nyújtását ismételjük, amíg elérjük a kívánt nagyságot. A többi tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

4. A nyújtás hosszú, vékony sodrófával történik, és nagy gyakorlatot követel meg, mert a tésztát nemcsak a deszkán kell nyújtani, hanem a sodrófára tekerve is.

5. Több vékonyra nyújtott tésztalappal kibélelünk egy tepsit úgy, hogy körben túlérjen a peremén.

6. Az előkészített tölteléket (itt csirkehúsost) elosztjuk a tésztán. A töltelék leve főleg tojásból áll, és sütés közben megszilárdul.

7. A többi tésztalappal lefedjük, és az alsó lapok kilógó szélével körben jól összenyomjuk.

Fillotészta krémes töltelékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2285 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Fillotészta krémes töltelékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
most van szezonja