Fillotészta krémes töltelékkel

Bugaca

| Krémmel töltött rétes receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fillotészta krémes töltelékkel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg finomszemcséjű búzadara
50 dkg fillotészta
3 db habosra vert tojás
15 dl tej
1 db bio, reszelt héja citrom
15 dkg vaj
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A darát, a cukrot és a tojásokat habosra keverjük. Ezután lábosba tesszük, és állandóan keverve hozzáöntjük a tejet. Többször felforraljuk, végül belekeverjük a reszelt citromhéjat, és hagyjuk kihűlni.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, és a tészta egyes lapjait megkenjük vele. A tésztalapok felét a kikent tepsire terítjük, elosztjuk rajta a krémet, és a többi lappal befedjük. Az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg a felső tésztaréteg aranyszínű és ropogós lesz, a töltelék pedig megszilárdul.

3. A bugacát hagyjuk kissé kihűlni, majd porcukorral és fahéjjal megszórjuk, és felszeleteljük.

A bugacát langyosan fogyasztják. Joáninában minden adag bugacát egy tejes zsemlével és egy pohár vízzel szolgálnak fel.
Fillotésztából készült süteményként az édes bugaca a juhsajtos pita (tiropita) és a spenótos pita (szpanakopita) mellett inkább a pitaárusok repertoárjához tartozik, mint a szirupos süteményeket kínáló pékségekéhez. A krémes töltelék olyan kiadóssá teszi, hogy nem desszertként, hanem önálló uzsonnaként kínálják, így fahéj és cukor hozzáadását is elbírja.
A második napon a bugaca nem igényel mást, mint egy újabb réteg porcukrot, hogy szinte frissnek hasson.

Görög leveles tészta

Görög leveles tészta
50 dkg liszt
0.25 dl fehérborecet
1 teáskanál
3 dl víz
igény szerint finomszemcséjű kukoricaliszt

1. A lisztet, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a vizet tálba tesszük, és addig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk (szükség esetén lisztet vagy vizet adunk hozzá). A tálat frissen tartó fóliával letakarjuk, és a tésztát órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Ezután hat egyforma részre osztjuk, és gömbölyűre gyúrjuk őket. A munkafelületet kukoricaliszttel beszórjuk, és vékony sodrófával kinyújtjuk rajta az egyik tésztagolyót. A tésztadarabot 90 fokkal elforgatjuk, és még vékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk kukoricaliszttel, és enyhe nyomással feltekerjük a sodrófára. Miközben lassan letekerjük róla, a tésztát kézzel a fa közepétől kifelé nyomjuk.

3. Végül a 90 fokkal mindig elforgatott tészta nyújtását ismételjük, amíg elérjük a kívánt nagyságot. A többi tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

4. A nyújtás hosszú, vékony sodrófával történik, és nagy gyakorlatot követel meg, mert a tésztát nemcsak a deszkán kell nyújtani, hanem a sodrófára tekerve is.

5. Több vékonyra nyújtott tésztalappal kibélelünk egy tepsit úgy, hogy körben túlérjen a peremén.

6. Az előkészített tölteléket (itt csirkehúsost) elosztjuk a tésztán. A töltelék leve főleg tojásból áll, és sütés közben megszilárdul.

7. A többi tésztalappal lefedjük, és az alsó lapok kilógó szélével körben jól összenyomjuk.

Fillotészta krémes töltelékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2238 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Fillotészta krémes töltelékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
bevásárlólista