Görög leveles tészta

Fillo ja pita, Fillotészta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Görög leveles tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
1 teáskanál
3 dl víz
igény szerint finomszemcséjű kukoricaliszt

Elkészítés:

1. A lisztet, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a vizet tálba tesszük, és addig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk (szükség esetén lisztet vagy vizet adunk hozzá). A tálat frissen tartó fóliával letakarjuk, és a tésztát órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Ezután hat egyforma részre osztjuk, és gömbölyűre gyúrjuk őket. A munkafelületet kukoricaliszttel beszórjuk, és vékony sodrófával kinyújtjuk rajta az egyik tésztagolyót. A tésztadarabot 90 fokkal elforgatjuk, és még vékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk kukoricaliszttel, és enyhe nyomással feltekerjük a sodrófára. Miközben lassan letekerjük róla, a tésztát kézzel a fa közepétől kifelé nyomjuk.

3. Végül a 90 fokkal mindig elforgatott tészta nyújtását ismételjük, amíg elérjük a kívánt nagyságot. A többi tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

4. A nyújtás hosszú, vékony sodrófával történik, és nagy gyakorlatot követel meg, mert a tésztát nemcsak a deszkán kell nyújtani, hanem a sodrófára tekerve is.

5. Több vékonyra nyújtott tésztalappal kibélelünk egy tepsit úgy, hogy körben túlérjen a peremén.

6. Az előkészített tölteléket (itt csirkehúsost) elosztjuk a tésztán. A töltelék leve főleg tojásból áll, és sütés közben megszilárdul.

7. A többi tésztalappal lefedjük, és az alsó lapok kilógó szélével körben jól összenyomjuk.

Görög leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3187 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Görög leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
szótár