Görög húsvéti kalács
Cureki



Elkészítés:
1. Az élesztőt egy kis langyos tejben feloldjuk, 5 evőkanál lisztet hozzáadunk, jól elkeverjük, és meleg helyen 60 percet kelesztjük. Közben a vajat megolvasztjuk, a tejet felforrósítjuk, majd mindkettőt hagyjuk kissé kihűlni.
2. A fahéjrudakat egy kis lábosban annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi őket, felforraljuk, és 10 percig állni hagyjuk benne. A levét leszűrjük, és félretesszük.
3. A többi lisztet tálba szitáljuk. A masztixot és a megkelt élesztőt hozzáadjuk. A megolvasztott vajat, a tejet és a fahéj vizét beleöntjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, a többi hozzávalóhoz adjuk, és az egészet jól összekeverjük. A tésztát addig dagasztjuk, amíg teljesen sima és rugalmas nem lesz. Ezután letakarva meleg helyen kb. 120 percen át kelni hagyjuk.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Ha a tészta a kétszeresére kelt, még egyszer alaposan átgyúrjuk. Ezután hosszú rúddá formáljuk, és egy kerek kalácsot fonunk belőle. A kalácsot zsiradékkal jól kikent tepsire tesszük, és tojássárgájával megkenjük. Egy piros tojást a kalács közepébe nyomjuk, néhány mandulalevelet szórunk rá, és az előmelegített sütőben kb. 35-45 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre pirul. Ha túl nehéznek találjuk a fonást, lepényt is süthetünk a tésztából.