Görög húsvéti kalács

Cureki

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Görög húsvéti kalács
Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg vaj
150 dkg liszt
15 dkg élesztő
1 db tojás
2 és fél dl tej
8 db tojás
1 teáskanál masztix kristály
5 dkg fahéj
1 csipet
ízlés szerint szezámmag
vagy
ízlés szerint mandula
A kenéshez:

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kis langyos tejben feloldjuk, 5 evőkanál lisztet hozzáadunk, jól elkeverjük, és meleg helyen 60 percet kelesztjük. Közben a vajat megolvasztjuk, a tejet felforrósítjuk, majd mindkettőt hagyjuk kissé kihűlni.

2. A fahéjrudakat egy kis lábosban annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi őket, felforraljuk, és 10 percig állni hagyjuk benne. A levét leszűrjük, és félretesszük.

3. A többi lisztet tálba szitáljuk. A masztixot és a megkelt élesztőt hozzáadjuk. A megolvasztott vajat, a tejet és a fahéj vizét beleöntjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, a többi hozzávalóhoz adjuk, és az egészet jól összekeverjük. A tésztát addig dagasztjuk, amíg teljesen sima és rugalmas nem lesz. Ezután letakarva meleg helyen kb. 120 percen át kelni hagyjuk.

4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Ha a tészta a kétszeresére kelt, még egyszer alaposan átgyúrjuk. Ezután hosszú rúddá formáljuk, és egy kerek kalácsot fonunk belőle. A kalácsot zsiradékkal jól kikent tepsire tesszük, és tojássárgájával megkenjük. Egy piros tojást a kalács közepébe nyomjuk, néhány mandulalevelet szórunk rá, és az előmelegített sütőben kb. 35-45 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre pirul. Ha túl nehéznek találjuk a fonást, lepényt is süthetünk a tésztából.

A curekit a hagyományos görög húsvéti kalácsot a termékenység és az áldás jelének is tekintik. Tápláló hozzávalói egyértelműen jelzik, hogy a böjti időszaknak vége.
Görög húsvéti kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2400 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Görög húsvéti kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
most van szezonja