Töltött káposzta tojásos-citromos mártásban

Lahanodolmadesz

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg fehérkáposzta
20 dkg főtt rizs
2 db kockára vágott paradicsom
1 fej reszelt hagyma
½ csokor finomra aprított petrezselyemzöld
½ csokor finomra aprított kapor
2 ág finomra aprított menta
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A mártáshoz:
2 db citrom leve
2 db tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
A tálaláshoz:
igény szerint friss fehérkenyér

Elkészítés:

1. A káposztát megmossuk, és egészben egy vízzel töltött fazékba tesszük. Egy csipet sót teszünk a vízbe, és 5 percig főzzük. Ezután egyenként leszedjük a káposzta leveleit, és kivágjuk a torzsáját.

2. A darált húst tálba tesszük, és a rizzsel, a paradicsommal, a hagymával, a petrezselyemmel, a kaporral, a mentával, az olívaolajjal, sóval és borssal jól összekeverjük. Minden káposztalevélre egy-egy evőkanálnyit teszünk a masszából, az oldalait behajtjuk, és szorosan feltekerjük.

3. A tekercseket egymás mellé lábosba tesszük, és egy felfordított tányérral lefedjük. A lábost megtöltjük vízzel, és a tekercseket gyenge tűzön 40 percig főzzük.

4. A mártáshoz a vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, és megpirítjuk benne a lisztet. A töltött káposzta főzővizéből 2 dl-rel felöntjük, és felforraljuk. A tojásokat tányérba ütjük, és felverjük. Lassan és állandóan keverve hozzáöntjük a citromlét, majd belekeverjük a lisztbe.

5. Kevergetve felforrósítjuk (de nem forraljuk), amíg a mártás besűrűsödik, és a tekercsekhez öntjük. Az egészet néhány percig állni hagyjuk. Még melegen, friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Töltött káposzta tojásos-citromos mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1988 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Töltött káposzta tojásos-citromos mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
ételfotó