Töltött káposzta tojásos-citromos mártásban
Lahanodolmadesz



Elkészítés:
1. A káposztát megmossuk, és egészben egy vízzel töltött fazékba tesszük. Egy csipet sót teszünk a vízbe, és 5 percig főzzük. Ezután egyenként leszedjük a káposzta leveleit, és kivágjuk a torzsáját.
2. A darált húst tálba tesszük, és a rizzsel, a paradicsommal, a hagymával, a petrezselyemmel, a kaporral, a mentával, az olívaolajjal, sóval és borssal jól összekeverjük. Minden káposztalevélre egy-egy evőkanálnyit teszünk a masszából, az oldalait behajtjuk, és szorosan feltekerjük.
3. A tekercseket egymás mellé lábosba tesszük, és egy felfordított tányérral lefedjük. A lábost megtöltjük vízzel, és a tekercseket gyenge tűzön 40 percig főzzük.
4. A mártáshoz a vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, és megpirítjuk benne a lisztet. A töltött káposzta főzővizéből 2 dl-rel felöntjük, és felforraljuk. A tojásokat tányérba ütjük, és felverjük. Lassan és állandóan keverve hozzáöntjük a citromlét, majd belekeverjük a lisztbe.
5. Kevergetve felforrósítjuk (de nem forraljuk), amíg a mártás besűrűsödik, és a tekercsekhez öntjük. Az egészet néhány percig állni hagyjuk. Még melegen, friss fehér kenyérrel tálaljuk.