Bárány sütőben

Kleftiko

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bárány sütőben
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg apró burgonya
4 szelet 25 dkg-os bárányhús
vagy
4 szelet 25 dkg-os birkahús
1 db citrom leve
1 evőkanál finomra aprított majoránna
1 evőkanál finomra aprított kakukkfű
2 dl olívaolaj
3 nagy húsos, szeletelt paradicsom
5 dkg birkafaggyú
vagy
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A bárányhúst citromlével megkenjük. A majoránnát, kakukkfüvet, sót és borsot összekeverjük, és a húsra szórjuk. Négy nagy fóliadarabot egy kis olajjal megkenünk, rátesszük a hússzeleteket, és a fóliát szorosan lezárjuk. A húst agyagedénybe fektetjük, a tetejével lezárjuk, és betesszük a sütőbe. Kb. 3 órán át sütjük.

2. Közben a burgonyát meghámozzuk, jól megmossuk, és mindegyik szemet néhány helyen óvatosan bevágjuk. Egy magas falú tepsibe tesszük, sóval és borssal megszórjuk, ráöntjük az olívaolajat, és elosztjuk rajta a kockákra vágott vajat vagy faggyút. A paradicsomszeleteket a burgonyára tesszük, végül még egy kis sóval és borssal fűszerezzük, és a babérleveleket is mellé tesszük.

3. Egy órával a bárány sütési idejének vége előtt a burgonyát is betesszük a sütőbe, és pirosra sütjük. A hússzeleteket egy tálon elrendezzük, elosztjuk körülöttük a burgonyát a paradicsommal, és néhány szál friss zöld fűszerrel díszítjük.

Friss görög parasztsaláta illik hozzá.

Görög parasztsaláta

Görög parasztsaláta
2-3 db kockára vágott paradicsom
1 db kockára vágott kígyóuborka
1 fej karikára vágott hagyma
1 db hegyes, karikára vágott zöldpaprika
20 dkg juhsajt
ízlés szerint keményre főzött tojás
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
ízlés szerint oregánó
ízlés szerint ecet
igény szerint extraszűz olívaolaj
ízlés szerint fekete olajbogyó
ízlés szerint kapribogyó

1. Az előkészített zöldségeket egy tálban ecettel meglocsoljuk, sóval és borssal megfűszerezzük, és jól összekeverjük.

2. Fekete olajbogyóval, juhsajttal és esetleg kapribogyóval díszítjük, és az egészet bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal.

3. Végül egy kis oregánóval megszórjuk. Frissen sült fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Bárány sütőben
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2723 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Bárány sütőben
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
tippek, fortélyok