Saláta fehér padlizsánnal és polippal
Szalata me aszpri melidzana ke me htapodi



Elkészítés:
1. A polipot annyi vízzel leöntjük, amennyi éppen csak ellepi, és puhára főzzük. Ezután leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük, és tálba tesszük. Olívaolajat, egy kis ecetet, oregánót, sót és borsot adunk hozzá, és néhány órán át a hűtőszekrényben pácoljuk.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A padlizsánt megmossuk, olajjal bedörzsöljük, a sütőben rácsra tesszük, és nem túl puhára sütjük.
3. Hosszában a padlizsán körülbelül egyharmadát levágjuk, hogy ki tudjuk vájni a belsejét és megtölteni. A húsát pürésítjük, és a paradicsommal, a hagymával, a petrezselyemmel, egy kis olajjal, sóval és borssal összekeverjük.
4. A polipot kivesszük a pácléből, apróra vágjuk, és a padlizsán húsához keverjük. Megtöltjük a padlizsánt, olívaolajjal meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük. Petrezselyemmel díszítve, előételként tálaljuk.