Édes búzakása

Koliva

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Édes búzakása
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg búza
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint gránátalmamag
ízlés szerint szezámmag
ízlés szerint darált mogyoró
ízlés szerint darált mandula
ízlés szerint apróra vágott dió
ízlés szerint mazsola
igény szerint zsemlemorzsa
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint egész dióbél
vagy
ízlés szerint egész mandula
ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

1. A búzát megmossuk, annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni, kissé megsózzuk, és 10 percig főzzük. A fazékra fedőt teszünk, és a fűtőtest közelében egy éjszakán át állni hagyjuk.

2. Másnap a búzát leszűrjük, lecsepegtetjük, és tálba tesszük. Elegendő zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy a búza maradék nedvességét felvegye. A többi hozzávalót is belekeverjük. Az egyes hozzávalók aránya ízlés szerint változtatható.

3. A kolivát szép tálba tesszük, elsimítjuk, lenyomkodjuk, és porcukorral meghintjük. Végül a tetejét egész mandulával, dióval vagy akár mazsolával díszítjük.

A koliva halotti szertartás, melynek keretében a halott rokonai és barátai összegyűlnek a sírjánál. A rokonok egy nagy tepsin kolivát - beáztatott búzaszemek, mazsola, diófélék, gránátalmamagok, fahéj és cukor keveréke - hoznak magukkal, amelyet a szertartás keretében szétosztanak a résztvevők között.
Édes búzakása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4857 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Édes búzakása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
bevásárlólista