Aludttejes búzaleves

Trahanasz

| Trahanasz receptek
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Aludttejes búzaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg trahanasz
10 dkg reszelt kefalotiri sajt
20 dkg hámozott, passzírozott paradicsom
1 nagyobb fej finomra aprított hagyma
13 dkg vaj
10 dl húsleves
½ teáskanál szárított kakukkfű
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat felforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk benne. A paradicsomot rátesszük, és kis ideig sütjük.

2. A húslevest és a kakukkfüvet hozzáadjuk, és felforraljuk.

3. A trahanaszt folyamatosan keverve a levesbe szórjuk, és gyenge lángon fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a leves besűrűsödik. Időnként megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselymet, sózzuk és borsozzuk. Tányérokba merjük, és reszelt sajttal megszórjuk.

A trahanasz a legrégibb görög leves. Ha magunk szeretnénk előállítani, egy negyed liter tejhez keverjünk egy-egy csipet sót és por alakú oltót, és három napig hagyjuk állni. Ekkor a tejet megkeverjük és ismét félretesszük. A negyedik napon még egy negyed liter tejet öntünk hozzá, az ötödiken egy fél litert, a hatodikon még egy kicsivel többet. Attól függően, mennyire savanyodik meg a tej. Amikor az aludttej készen van, durvára darált búzával kettő az egyben arányban állandóan kevergetve egészen kis lángon addig főzzük, amíg szinte már vágható kását kapunk. Ezt késsel egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, és négy-öt napig napon szárítjuk. Légmentesen záródó edényekben sokáig eltartható.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Aludttejes búzaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1944 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Aludttejes búzaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
cikkek