Makréla, ahogy a Kikládokon készítik
Juna



Elkészítés:
1. Előző nap eltávolítjuk a makrélák zsigereit, fejét és úszóit. A halakat hosszában felvágjuk, de nem választjuk ketté teljesen, megmossuk és szárazra itatjuk, majd kiterítve, a bőrös felükkel felfelé tálra tesszük őket.
2. Sok sóval, egy kis oregánóval és borssal megszórjuk, vékony ruhával letakarjuk, és egy napig száradni hagyjuk a napon.
3. Másnap a makrélákat faszénparázs fölött mindkét oldalukon megsütjük. Az olívaolajat a citromlével, sóval, borssal és oregánóval elkeverjük, és ezzel kenegetjük a halakat.
4. Amint megsültek, tálra tesszük, a maradék olajos-citromos öntettel, frissen sült fehér kenyérrel és zöld salátával tálaljuk.