Muszaka

Rakott padlizsán

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
1 nagyobb fej finomra aprított hagyma
2 és fél dl száraz fehérbor
¼ teáskanál kristálycukor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 csokor finomra aprított petrezselyemzöld
ízlés szerint extraszűz olívaolaj
A besamelmártáshoz:
2 teáskanál citromlé
½ teáskanál kristálycukor
7 és fél dl tej
6 dkg liszt
6 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
igény szerint zsemlemorzsa
ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:

1. A padlizsánt megmossuk, és a szára tövét eltávolítva hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket tálba tesszük, vízzel leöntjük, megsózzuk, és 20 percig állni hagyjuk.

2. Közben a burgonyát meghámozzuk, szintén 1 cm-es karikákra vágjuk, és megsózzuk. A padlizsánt lecsepegtetjük, és szárazra itatjuk. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és a padlizsánszeleteket erős tűzön mindkét oldalukon megpirítjuk (közben folyamatosan pótolnunk kell az olajat). A szeleteket kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

3. Friss olívaolajat öntünk a serpenyőbe, a burgonyaszeleteket megsütjük benne, és szintén papírtörlőre tesszük. A hagymát üvegesre pároljuk, a darált húst hozzáadjuk, és erős tűzön megpirítjuk. A paradicsomot, a fehérbort, a cukrot, a fahéjat és a petrezselymet belekeverjük, majd csökkentjük a hőmérsékletét, és az egészet 10 percig pároljuk.

4. A mártáshoz a vajat lábosban megolvasztjuk, és a lisztet kissé megpirítjuk benne. Állandóan kevergetve lassan hozzáöntjük a tejet. Ha a keverék besűrűsödik, a lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját, és a mártást cukorral, szerecsendióval, citrommal, sóval és borssal ízesítjük. 2 evőkanál reszelt sajtot keverünk bele, és hagyjuk kihűlni.

5. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy tűzálló tál aljára tesszük a burgonyaszeleteket, majd elosztjuk rajta a hús felét. Ezt követik a padlizsánszeletek, majd a maradék darált hús. A besamelmártással leöntjük, egyenletesen elsimítjuk rajta, és egy kis zsemlemorzsával, sajttal és ízlés szerint fahéjjal megszórjuk.

6. A felfújtat az előmelegített sütőben kb. 45-60 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre pirul. A kész muszakát hagyjuk kissé kihűlni, mielőtt tálaláshoz adagokra vágnánk. Frissen sült fehér kenyeret adunk hozzá.

Muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2081 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
szólj hozzá, értékelj