Borjúmáj
Szikotaki moszhariszo



Elkészítés:
1. A májat kis darabokra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, a májat, a hagymát és a fokhagymát beletesszük, és jól megpirítjuk.
2. Borral és tyúkhús- vagy zöldséglevessel felöntjük, hozzáadjuk a paradicsomot, sóval és borssal ízesítjük.
3. Ezután csökkentjük a hőmérsékletét, és addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Rizs vagy piláf illik hozzá.
Piláf

A forró vízben megmosott rizst a fele vajjal és annyi vízzel, hogy ellepje, megpároljuk.
Az apróra vagdalt hagymát és májat a vaj másik felén megsütjük.
Egy tűzálló tálban összekeverjük a rizst a megmosott mazsolával, a durvára vágott mandulával, a májjal, sóval és fűszerekkel.
A leveskockát feloldjuk 1 dl forró vízben és az ételre öntjük.
A sütőben letakarva átforrósítjuk.
Az asztalon szórjuk meg az apróra vágott kaporral.
Tyúkhúsleves

Egy nagy fazékba beletesszük a gondosan megtisztított, megmosott, feldarabolt tyúkot, lehetőleg az összes belsőségével együtt. Felengedjük hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Feltesszük főni, de mindig kis lángra éppen csak "gyöngyözzön", ne forrjon! Amikor gyöngyözni kezd tegyük bele a sót és a fűszereket. A fűszereket tea tojásba is zárhatjuk, s így tesszük a levesbe. A jó húsleves titka a lassú főzés fedő nélkül és hogy az elpárolgott vizet ne pótoljuk a főzés során. A húslevest sohasem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!
A tyúk korától függ a főzési idő. Ha már kb. 60 percig szépen gyöngyözött a levesünk ellenőrizzük a húst. Félig megfőttnek kell lennie, s ekkor hozzáadhatjuk a gondosan megtisztított zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét.
A hagymákat nem kell teljesen meghámoznunk, a legbelső héjrészt rajta hagyhatjuk, a vöröshagyma legbelső még színes levele szépen színezi is a levesünket. A többi zöldséget nem vékony hasábokra vágjuk.
A lassú főzést addig folytatjuk míg a zöldségek is megpuhulnak.
A főzés során képződő habot vagy leszedjük, vagy rajta hagyjuk (le fog ülepedni mire elkészül a leves), ez ízlés és szokás kérdése.
Amikor kész a leves előmelegített tálra szűrőkanállal kiszedjük külön a húst, külön a zöldségeket, s tálalásig melegen tartjuk. A lét lezsírozhatjuk, ha zsírosnak találjuk - kanállal és itatóspapírral vagy szalvétával tudjuk a felesleges zsírt eltávolítani. (Ha lehetőségünk és időnk van rá a tálalás előtti napon is elkészíthetjük a levest, így a tetején megdermedt zsírt könnyű eltávolítani.) Utána finom szűrőn szűrjük a levesestálba - merőkanállal! Ne zúdítsuk bele a tálba.
A levesbetétet soha ne főzzük bele a teljes mennyiségű levesbe mert így részben könnyebben megromlik, részben felszívja a leves egy részét.
A húst, zöldséget, levest, levesbetétet külön tálakban adjuk asztalra.
Görög zöldségleves

1. A vajat megolvasztjuk, és az aprított hagymát a póréhagymával együtt megpároljuk benne. A paradicsomot hozzáadjuk, és felöntjük a leszűrt húslevessel.
2. Az előkészített zöldségeket a rizzsel együtt beletesszük, és a levest gyenge tűzön addig főzzük, amíg a hozzávalók majdnem megpuhulnak.
3. Ekkor belekeverjük a tésztát, a levest felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőmérsékletét. Amint a tészta megfőtt, a levest levesszük a tűzről, és citromlével, sóval és borssal ízesítjük.