Töltött nyelvhalfilé
Glosza jemiszti



Elkészítés:
1. A vaj felét serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát, a fokhagymát és a paprikát megpároljuk benne. A garnélát, a zsemlemorzsát és a petrezselymet hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve felforraljuk, majd levesszük a tűztől, és hagyjuk hűlni.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A nyelvhalfiléket megsózzuk és megborsozzuk. A garnélás keveréket elosztjuk a filéken, amelyeket aztán feltekerünk, és kikent tűzálló tálba teszünk. A maradék vajat megolvasztjuk, és meglocsoljuk vele a haltekercseket. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
3. A halalaplét felmelegítjük. A felvert tojásokat a citromlével elvegyítjük, lassan belekeverjük a halalaplét, és újból felmelegítjük, de nem forraljuk. A töltött halfiléket meleg tálon elrendezzük. A tojásos-citromos mártást ráöntjük, és egy kis apróra vágott petrezselyemmel díszítjük. Még melegen tálaljuk.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.