Baklava

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg fillotészta
15 dkg apróra vágott dió
vagy
15 dkg apróra vágott mandula
25 dkg vaj
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
A sziruphoz:
15 dl víz
1 db citrom leve
1 rúd fahéj
20 dkg méz
2 szem szegfűszeg

Elkészítés:

1. Az aprított diót vagy a mandulát a zsemlemorzsával, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. A vajat megolvasztjuk. A sütőt 180 °C-ra elmelegítjük.

2. A tésztalapok nagyságának megfelelő méretű sütőformát kivajazunk. A tésztalapokat vajjal megkenjük, és az első két lapot a formába fektetjük. A felsőt megszórjuk a töltelékkel. Rátesszük a következő megvajazott tésztalapot, és erre is tölteléket szórunk. Ugyanígy, egyenként rétegezzük az összes tésztalapot. Az utolsó megvajazott lapot is rátesszük, és az egészet rombusz alakú szeletekre vágjuk.

3. Vízzel meglocsoljuk, és az előmelegített sütőben a középső bordán 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

4. A sziruphoz a cukrot vízben 5 percig főzzük. A mézet, a szegfűszeget és a fahéjat is hozzáadjuk, és együtt főzzük vele. Végül eltávolítjuk a fűszereket, és belekeverjük a citromlét. A szirupot összeforraljuk, majd hideg helyre tesszük.

5. Miután a süteményt kivesszük a sütőből, a sziruppal meglocsoljuk. Ekkor vagy a süteményt hagyjuk kihűlni, és a szirup legyen meleg, vagy a még meleg süteményt locsoljuk meg hideg sziruppal, hogy a baktava ne legyen túl puha. Végül felszeleteljük, és tálaljuk.

Ahelyett, hogy magunk készítenénk és nyújtanánk ki a fillotésztát, ami meglehetősen munkaigényes, készen is megvásárolhatjuk. Az elkészítése közben azokat a lapokat, amelyekkel éppen nem dolgozunk, tegyük két konyharuha közé, és takarjuk le egy megnedvesített és kicsavart harmadik ruhával.

Görög leveles tészta

Görög leveles tészta
50 dkg liszt
0.25 dl fehérborecet
1 teáskanál
3 dl víz
igény szerint finomszemcséjű kukoricaliszt

1. A lisztet, az ecetet, az olívaolajat, a sót és a vizet tálba tesszük, és addig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk (szükség esetén lisztet vagy vizet adunk hozzá). A tálat frissen tartó fóliával letakarjuk, és a tésztát órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Ezután hat egyforma részre osztjuk, és gömbölyűre gyúrjuk őket. A munkafelületet kukoricaliszttel beszórjuk, és vékony sodrófával kinyújtjuk rajta az egyik tésztagolyót. A tésztadarabot 90 fokkal elforgatjuk, és még vékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk kukoricaliszttel, és enyhe nyomással feltekerjük a sodrófára. Miközben lassan letekerjük róla, a tésztát kézzel a fa közepétől kifelé nyomjuk.

3. Végül a 90 fokkal mindig elforgatott tészta nyújtását ismételjük, amíg elérjük a kívánt nagyságot. A többi tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

4. A nyújtás hosszú, vékony sodrófával történik, és nagy gyakorlatot követel meg, mert a tésztát nemcsak a deszkán kell nyújtani, hanem a sodrófára tekerve is.

5. Több vékonyra nyújtott tésztalappal kibélelünk egy tepsit úgy, hogy körben túlérjen a peremén.

6. Az előkészített tölteléket (itt csirkehúsost) elosztjuk a tésztán. A töltelék leve főleg tojásból áll, és sütés közben megszilárdul.

7. A többi tésztalappal lefedjük, és az alsó lapok kilógó szélével körben jól összenyomjuk.

Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1466 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög kulinária
Görög kulinária
(Vince Kiadó, 2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési... bővebben...
szólj hozzá, értékelj