Zöldségfondü ajókamártással
Bagna cauda



Elkészítés:
1. A különböző szezonzöldségeket előkészítjük: jól megmossuk és megtisztítjuk. A szárzellert száraira bontjuk, az édesköményt nyolcfelé, a paprikákat csíkokra, a sárgarépát feldaraboljuk, a salátaszíveket negyedeljük, a brokkolit rózsáira szedjük, a retket egészben hagyjuk vagy félbevágjuk.
2. A zöldségeket dekoratív módon tányérokra rendezzük, hogy mindenki könnyen hozzáférjen mindegyik fajtához.
3. A mártáshoz a ringlit mozsárban összezúzzuk. Meghámozzuk a fokhagymát, felvagdaljuk, majd ugyancsak összezúzzuk és gondosan hozzávegyítjük a ringlihez. Állandó keverés mellett fokozatosan belecsurgatjuk az olívaolajat. Egy kis edénybe áttöltjük a mártást és kis lángon, folyamatosan krémes állagúvá kevergetve felforrósítjuk. Főzőlapon az asztal közepére helyezzük.
4. Mindenki ízlése szerint egy-egy darab zöldséget mártogat a szószba, aminek soha nem szabad forrni vagy füstölni, és a zöldséget ropogósan vagy még majdnem nyersen elfogyasztja. Fehér kenyér és vérpezsdítő Cótes de Provence-i rozé illik hozzá.