Töltött provence-i zöldségek vegyes salátán

Petits farcis de légmes provencaux, salade de mesclun

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Töltött provence-i zöldségek vegyes salátán
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db paradicsom
1 darabka parmezán sajt
4 evőkanál pesto szósz
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4 db lila articsóka
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 db citrom leve
1 evőkanál fokhagymakrém
15 dkg apró salátalevél
ízlés szerint őrölt bors
igény szerint olívaolaj
ízlés szerint
A töltelékhez:
40 dkg darabolt, főtt marhahús
vagy
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
1 csokor apróra vágott bazsalikom
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
20 dkg összevágott burgonya
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. Az újburgonyát héjastól sós vízben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, a felső harmadukat levágjuk. Az alsó részt kivájjuk.

2. A paradicsomok tetejét levágjuk, húsát kivájjuk. A belsejét megsózzuk, és megfordítva rácson lecsepegtetjük.

3. Az articsókák felső részéből jó kétharmadot levágunk, eltávolítjuk a szárát és a kemény külső leveleket. Forrásban lévő sós vízben nem túl puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni és a bajuszát kávéskanállal eltávolítjuk.

4. A töltelékhez a marharagut (az előző napról maradt) finomra vagdaljuk. A burgonyát meghámozzuk, összedaraboljuk. Serpenyőben felforrósított olívaolajon, közepes lángon megpirítjuk, majd villával szétnyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és fazékban, forró olívaolajon megpároljuk. (Ha nyers marhahúst dolgozunk fel, rövid ideig együtt pirítjuk.)

5. A fokhagymát meghámozzuk, a petrezselyemmel és a bazsalikommal apróra vágjuk. Jól összekeverjük a főtt burgonyát, az összevagdalt marharagut, a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot és a két evőkanál parmezánt. Sózzuk, jól megborsozzuk.

6. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az előkészített zöldségeket tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk a reszelt parmezánnal és a sütőben felmelegítjük.

7. Nagyobb tálban az olívaolajból, a citromléből és a pistouból mártást készítünk, sózzuk, esetleg borsozzuk. A vegyes, lecsipkedett salátát hozzáadjuk, és jól beleforgatjuk, ezt tesszük a tányérok közepébe, parmezánt gyalulunk rájuk, erre rendezzük a langyos töltött zöldségeket, és olívaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.

A mesclun vagy mesclum sokszínű vegyes saláta, melyet provence-i találmányként tartanak számon. Zsombor, pitypang, vízitorma és petrezselyem zsenge leveleiből keverik össze.

Bazsalikomkrém

Bazsalikomkrém
2 csokor csíkokra vágott bazsalikom
6 gerezd finomra vágott fokhagyma
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
0.5 dl olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint tengeri só

1. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, mozsárba tesszük, egy csipet sóval összezúzzuk. A bazsalikomleveleket vékony csíkokra aprítjuk és a fokhagymával egyenletes masszává vegyítjük.

2. Beletesszük a parmezánt, kissé megborsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Ezután állandó keverés mellett először cseppenként, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és tovább keverjük, amíg homogén krémet kapunk.

Töltött provence-i zöldségek vegyes salátán
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1833 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Töltött provence-i zöldségek vegyes salátán
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
szótár