Töltött provence-i zöldségek vegyes salátán
Petits farcis de légmes provencaux, salade de mesclun



Elkészítés:
1. Az újburgonyát héjastól sós vízben megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, a felső harmadukat levágjuk. Az alsó részt kivájjuk.
2. A paradicsomok tetejét levágjuk, húsát kivájjuk. A belsejét megsózzuk, és megfordítva rácson lecsepegtetjük.
3. Az articsókák felső részéből jó kétharmadot levágunk, eltávolítjuk a szárát és a kemény külső leveleket. Forrásban lévő sós vízben nem túl puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni és a bajuszát kávéskanállal eltávolítjuk.
4. A töltelékhez a marharagut (az előző napról maradt) finomra vagdaljuk. A burgonyát meghámozzuk, összedaraboljuk. Serpenyőben felforrósított olívaolajon, közepes lángon megpirítjuk, majd villával szétnyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és fazékban, forró olívaolajon megpároljuk. (Ha nyers marhahúst dolgozunk fel, rövid ideig együtt pirítjuk.)
5. A fokhagymát meghámozzuk, a petrezselyemmel és a bazsalikommal apróra vágjuk. Jól összekeverjük a főtt burgonyát, az összevagdalt marharagut, a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot és a két evőkanál parmezánt. Sózzuk, jól megborsozzuk.
6. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az előkészített zöldségeket tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk a reszelt parmezánnal és a sütőben felmelegítjük.
7. Nagyobb tálban az olívaolajból, a citromléből és a pistouból mártást készítünk, sózzuk, esetleg borsozzuk. A vegyes, lecsipkedett salátát hozzáadjuk, és jól beleforgatjuk, ezt tesszük a tányérok közepébe, parmezánt gyalulunk rájuk, erre rendezzük a langyos töltött zöldségeket, és olívaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.
Bazsalikomkrém

1. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, mozsárba tesszük, egy csipet sóval összezúzzuk. A bazsalikomleveleket vékony csíkokra aprítjuk és a fokhagymával egyenletes masszává vegyítjük.
2. Beletesszük a parmezánt, kissé megborsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Ezután állandó keverés mellett először cseppenként, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és tovább keverjük, amíg homogén krémet kapunk.