Régimódi almatorta
Tarte aux pommes d'hier



Elkészítés:
1. A tésztához a hozzávalókat jól összedolgozzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és 60 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Az alma felét meghámozzuk, és apróra daraboljuk, a vajjal és a nádcukorral kompótot készítünk el belőle. A maradék almát hámozatlanul vékony lemezekre vágjuk, leöntjük a calvadosszal és 5 dkg cukorral megszórva állni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát, több helyen villával megszurkáljuk. Az almapépet rásimítjuk a tésztalapra, ráhelyezzük az almaszeleteket. A sütőben 30 percig sütjük.
4. A créme fraîche-t (tejfölt), a darált mandulát, a maradék cukrot és a tojássárgáját összekeverjük, és a tortára öntjük. További 15 percig sütjük. Langyosan kínáljuk.