Északfrancia húspástétom
Le potjevlesh



Elkészítés:
1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A csirkecombokat kicsontozzuk, félbevágjuk, a húsokat váltogatva, rétegenként pástétomos tálba rakjuk. A megtisztított hagymát karikákra vágjuk és elrendezzük a tetején. Erre kerülnek a fűszerek, majd megsózzuk, megborsozzuk. Ráöntjük a fehérbort, az ecet háromnegyedét, és a pástétomot három órán keresztül sütjük.
2. Majd az ecet maradékával, sóval és borssal ízesítjük. A zselatint a húslevesben feloldjuk, beleöntjük a tálba, még negyedórára visszatesszük a sütőbe. Majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, utána a hűtőbe tesszük. Hidegen szeletelve, előételként, apró savanyú uborkával és gyöngyhagymával, illetve pirított kenyérrel tálaljuk. Erős, felső erjesztésű sörrel nagyon finom.
Erőleves

A húst finomra daráljuk, majd összegyúrjuk a tojásfehérjékkel és a paradicsompürével. Felengedjük hideg vízzel.
Állandó keverés mellett felforraljuk, mert különben a tojásfehérje lerakódik a fazék aljára, és így a leves ehetetlenné válik.
Amikor a leves felforrt, beletesszük a kettőbe vágott vöröshagymát, a zellert, a fokhagymát, a sárgarépát és a csontot.
Megsózzuk, megborsozzuk, gyömbér- és szerecsendió-őrleménnyel ízesítjük.
Takaréklángon, nagyon lassan 120 percen át forraljuk.
Leszűrjük, és 1-1 tojássárgára öntve, csészékben tálaljuk.