Savanyúkáposzta-egytál, hagyományosan

Choucroute á l'ancienne

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Savanyúkáposzta-egytál, hagyományosan
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 pár virsli
60 dkg oldalas
1 db főtt sertéscsülök
2 és fél dl víz
½ üveg száraz rizling bor
2 szelet zsíros, 3 cm vastag szalonna
1 szál kakukkfű
12 szem borókabogyó
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
½ teáskanál köménymag
½ teáskanál egész feketebors
2 fej darabolt vöröshagyma
2 nagyobb szál darabolt sárgarépa

Elkészítés:

1. A savanyú káposztát szitában, folyó vízzel lemossuk, széttépkedjük és kinyomkodjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. Nagy, öntöttvas fazék alját kibéleljük a szalonnabőrkével. Rátesszük a savanyú káposzta felét. Megtisztítjuk a sárgarépát és a hagymát, feldaraboljuk és elosztjuk a káposztán.

Egyenletesen rászórjuk a borsszemeket. A többi fűszert a kakukkfűvel gézzsákocskába kötjük és a zöldségek közé tesszük. Ráhelyezzük a csülköt és a szalonnát, befedjük a maradék savanyú káposztával. Felöntjük a borral és 2,5 dl vízzel. Szorosan lezárjuk a fazekat, a sütőben kb. 150 perc alatt puhára pároljuk.

3. A füstölt kolbászkákat és a sózott oldalast beletesszük a fazékba a káposzta közé. További 30 percig főzzük. A strasbourgi virslit és a főzőkolbászt a káposzta tetejére tesszük és további 20 percig pároljuk. Kidobjuk a fűszeres zacskót. A savanyú káposztát elrendezzük a hússal és kolbászokkal.

Jól lehűtött rizling vagy szilváni illik hozzá.

A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta "sósságát".
Ha módunk van rá, használjunk morteau-i főzőkolbászt, strasburgi roppanós virslit és montbéliard-i füstölt kolbászkát.
Savanyúkáposzta-egytál, hagyományosan
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2926 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Savanyúkáposzta-egytál, hagyományosan
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
google+