Provence-i halleves

Bouillabaisse

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 75 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Provence-i halleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg languszta
50 dkg tarisznyarák
700 dkg tengeri hal
75 dkg burgonya
0 dkg sáfrány
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 szelet narancshéj
4 db hámozott paradicsom
12 evőkanál olívaolaj
2 nagyobb fej finomra vágva vöröshagyma
igény szerint pirított kenyér
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A földközi-tengeri halakat és a rákokat konyhakész állapotba hozzuk. A kemény húsú halakat (pl. sárkányfejű hal, pókhal, ördöghal, morgóhal, tarisznyarák és languszta) különválasztjuk a puha húsúaktól (pl. szélhajtó küsz, farkashal, kakashal).

2. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Nagy fazékban felforrósítunk nyolc evőkanál olajat, üvegesre pároljuk rajta a hagymát. A paradicsomot meghámozzuk, megsózzuk, a hagymához adjuk, majd beletesszük a zöldfűszereket, a narancshéjat, az összezúzott fokhagymát, a sáfrányt, sózzuk, borsozzuk.

3. Először a rákot, azután a keményebb húsú halakat ráhelyezzük a zöldségekre, és megöntözzük a maradék olívaolajjal. 10 percig hagyjuk párolódni, majd óvatosan felöntjük forrásban lévő vízzel, hogy ellepje a halakat, ízesítjük. Gyorsan felforraljuk, öt percig hagyjuk erősen forrni, majd beletesszük a puha húsú halakat, további öt-hét percig élénken forraljuk. A jó bouillabaisse-nek 10-15 percig erősen forrni kell, hogy az olaj és a leves jól összeérjen.

4. Minden tányérba teszünk egy-egy kenyérszeletet, ráöntjük a hallevest. A rákot, halat és az erős mártást külön tálaljuk hozzá.

Aki szereti, egy réteg negyedbe vágott burgonyát tehet a zöldségek fölé és együtt párolhatja a hallal.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Erős mártás halleveshez

Erős mártás halleveshez
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet sáfrány
2 evőkanál kenyérbél
1.5 dl olívaolaj
igény szerint tyúkhúsleves
ízlés szerint cayenne-bors

1. A fokhagymát meghámozzuk. a paprikával együtt mozsárban összezúzzuk. A cayenne-i borssal és a sáfránnyal fűszerezzük.

2. Kinyomkodjuk a tyúkhúslevesbe áztatott kenyérbelet, összekeverjük a fűszerekkel.

3. Végül cseppenként belekeverjük az olajat.

Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2087 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
facebook