Apró tintahalak articsókával narancsos vinaigrette-tel és diókrémmel

Supions aux artichauts, vinaigrette á I'orange et créme aux noix

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Apró tintahalak articsókával narancsos vinaigrette-tel és diókrémmel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A diókrémhez:
5 dkg darált dió
2 evőkanál muskotályos fehérbor
1 evőkanál borecet
10 dkg friss kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A tintahalhoz:
40 dkg tintahal
6 db articsóka
szükség szerint fehér mártás
igény szerint olívaolaj
A vinaigrette-hez:
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
másfél dl olaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Előző nap a vinaigrette-hez felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a reszelt citrom- és narancshéjat, majd éjszakára állni hagyjuk. Másnap a bort (banyuls) a felére beforraljuk, az aromásított olajhoz adjuk, a vinaigrette-tet sózzuk, borsozzuk.

2. A diókrémhez a meghámozott fokhagymát megpároljuk, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük, hideg helyre tesszük.

3. Az (ibolyaszínű, provence-i) articsóka szárát és leveleit, bajuszát eltávolítjuk. Az articsókaszíveket a fehér mártásban kb. 15 percig kíméletesen forraljuk. Leszűrjük, hat-hat egyenlő nagyságú darabra vágjuk.

4. Megtisztítjuk a tintahalakat, hideg vízzel leöblítjük, szárazra dörzsöljük, és serpenyőben, a felforrósított olívaolajon rövid ideig pirítjuk, majd négy előmelegített tányér közepére helyezzük. Az articsókát rózsaformában a tintahalak köré rendezzük. Meglocsoljuk kevés vinaigrette-tel. A tányér szelén körben elosztjuk a diókrémet.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Fehérmártás

Fehérmártás
5 dl tej
3 dkg liszt
3 dkg vaj
1 csipet frissen őrölt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

1. Öntöttvas serpenyőben, kis vagy közepes lángon, a vajat felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet (1. kép), és 1-2 percig állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne piruljon meg (2. kép).

2. Levesszük a tűzről, és a tejet lassan, erősen keverve hozzáöntjük (3. kép). A mártást közepes lángon, állandóan kevergetve felforraljuk, 3-4 percig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról (4. kép). Ha csomók képződtek benne, átszűrjük, és egy másik edényben felmelegítjük. A szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük, forrón tálaljuk.

Apró tintahalak articsókával narancsos vinaigrette-tel és diókrémmel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1621 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Apró tintahalak articsókával narancsos vinaigrette-tel és diókrémmel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
könyvek