Gesztenyés pástétom
Terrine á la chátaigne



Elkészítés:
1. Előző nap a hagymákat meghámozzuk, karikára vágjuk, és nagyobb edényben, a felforrósított olajon a báránybordával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott borjúcsontot és a fűszernövényeket, felöntjük három liter vízzel. Kis lángon három órán keresztül főzzük, majd beforraljuk, hogy egy liter alaplé maradjon. Leszűrjük, egy éjszakán át pihentetjük, másnap leszedjük a zsírját.
2. A húsokat és a májat megdaráljuk, jól összekeverjük. Az alaplé felét felforrósítjuk, beleáztatjuk a kenyérbelet, majd a meghámozott fokhagymával együtt péppé zúzzuk. A húshoz keverjük a fügepálinkával együtt, fűszerezzük.
3. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A gesztenyét és a húsmasszát rétegesen tűzálló formába rakjuk, és vízzel töltött tepsibe állítjuk. A pástétomot a sütőben, a vízfürdőben két órán át pároljuk. Felforrósítjuk a maradék alaplevet és a meleg pástétomra öntjük. Mielőtt felvágjuk, kb. fél napra hideg helyre állítjuk.