Fazékban főtt, töltött tyúk

Poule au pot

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fazékban főtt, töltött tyúk
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb konyhakész tyúk
1 db csirkemáj
2 szelet sonka
ízlés szerint kacsapástétom
1 fej darabolt kelkáposzta
4 db darabolt burgonya
4 szál darabolt póréhagyma
1 fej darabolt vöröshagyma
4 szál darabolt sárgarépa
1 db tojás
20 dkg fehér kenyérbél
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint kacsa
A mártáshoz:
2 kis darab ecetes uborka
1 db keményre főzött tojás
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint durva szemcséjű tengeri só
igény szerint ecet
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sonkát és a csirkemájat kis kockára vágjuk, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az egészet jól összekeverjük a kacsapástétommal, a kenyérbéllel és a tojással. Ezzel megtöltjük a tyúkot, konyhai fonállal összevarrjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk és nagyjából egyforma darabokra vágjuk. A tyúkot fazékba tesszük, forrásban levő vízzel felöntjük, hozzáadjuk a zöldségeket, és az egészet kb. három órán keresztül (a tyúk korától függően) hagyjuk csendesen forrni.

3. Közben elkészítjük a mártást, az uborkát, a megtisztított mogyoróhagymát és a főtt tojást nagyon apróra vágjuk, összekeverjük az ecettel elkevert olajjal, a tengeri sóval és borssal fűszerezzük.

4. Szétdaraboljuk a tyúkot, tálra rendezzük. A zöldségekkel és a mártással tálaljuk.

IV. Henrik, Navarra és Franciaország királya (1589-1610), azt kívánta, hogy minden alattvalójának vasárnaponként kerüljön kövér tyúk a fazekába. Ezt az ételt őfelsége szintén nagy élvezettel fogyasztotta volt, hiszen önmagában kitesz egy komplett étkezést. Az első fogás lehet a leves, amelyben a szárnyas kifőtt, utána jöhet a hús és a zöldség, amiből persze nem hiányozhat a béarniak imádott káposztájának a szíve sem. Ma eláraszt bennünket a grill- és a sült csirke, ezzel szemben a poule au pot (fazékban főtt, töltött tyúk) a régi idők ízletes csemegéje. A Madiran borvidéken szabadon tartott tyúk húsából készült a konyhaművészet írott és íratlan szabályait betartva, majd pedig borász és felesége, valamint a szőlő- és pincemunkások nagy élvezettel elfogyasztották és jót ittak rá, vasárnap lévén...

Kacsa formában

Kép nélkül
30 dkg szalonna
1 db 250 dkg-os kacsa
10 dl hideg víz
1 csipet kakukkfű
5 dkg vaj
1 csokor bouquet garni
0.5 gerezd fokhagyma
0.5 dl konyak
1 db tojás
0.3 dkg zöldbors
1.5 dkg
1.5 dkg pisztácia
1.5 dkg finomra aprított szarvasgomba
0.5 dl olaj
3 dkg hagyma
3 dkg sárgarépa
30 dkg szeletelt szalonna

1. Csontozzuk ki a kacsát.

2. Pácoljuk a kacsafiléket (a kacsamellet) és a májat 120 percig konyakban.

3. Törjük össze a csontot és futtassuk meg olajban, adjuk hozzá az apróra vágott répát és hagymát. Főzzük lassan gyöngyözve, öntsük fel a vízzel és főzzük 60 percig, közben tegyük bele a fűszercsokrot és a zúzott fokhagymát. Törjük át és sűrítsük be, míg 2 dl sűrítményt kapunk. Fűszerezzük, tegyük hidegre.

4. Vágjuk fel a többi kacsahúst, a sertéshúst és a szalonnát csíkokra. Daráljuk át a húsokat kétszer, a szalonnát egyszer.

5. Keverjük össze, adjuk hozzá a sűrítményt és a tojást. Törjük át. Ízesítsük a sóval és a borssal.

6. Keverjük hozzá a szarvasgombát és a pisztáciát. Tartsuk hidegen.

7. Süssük meg a kacsafiléket felforrósított vajban. Tegyük félre. Süssük meg a májat, vágjuk kis kockákra és keverjük óvatosan a pástétomhoz.

8. Béleljünk ki egy formát a szeletelt szalonnával, simítsuk az aljára a pástétomot. Helyezzünk rá szalonnaszeleteket, szórjuk be kakukkfűvel, tegyük rá a babérlevelet.

9. Fedjük be és tegyük 150 fokos sütőbe kb. 75 percre.

10. Préseljük össze, úgy hagyjuk kihűlni.

Fazékban főtt, töltött tyúk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2700 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Fazékban főtt, töltött tyúk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
tippek, fortélyok