Baszk kerek kalács

Gateau basque

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baszk kerek kalács
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag élesztő
3 db tojás
50 dkg liszt
30 dkg vaj
A cukrászkrémhez:
5 dl tejszín
1 rúd vanília
6 dkg liszt

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Beleütünk két tojást, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és az élesztőt, a vajat darabkákban elosztjuk a liszten, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát cipóvá formázzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük.

2. A cukrászkrémhez kis lábosban jól összekeverjük a cukrot a tojássárgájával, majd beletesszük a lisztet és hozzáadjuk a vaníliapépet. Hozzákeverjük a tejszínt, és kis lángon gyengén forraljuk, amíg a krém besűrűsödik, azután hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát két részre osztjuk (kétharmad a formához, egyharmad a fedőlaphoz). A nagyobbik tésztaadagot vékonyan kinyújtjuk, ezzel kibéleljük a kivajazott sütőformát úgy, hogy három cm magas pereme legyen. Megtöltjük a cukrászkrémmel. A tészta másik részét is kinyújtjuk, és ezzel befedjük a tortát. A széleit összenyomkodjuk. A maradék tojást felverjük, beecseteljük vele a süteményt. A sütőben 30 percig sütjük. Amikor a kalács langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.

Gateau basque franciául, pastiza baszkul a kerek kalács, ami olyan baszkföldi „intézmény", amivel úton-útfélen találkozunk, cukrászdákban vagy vendéglőkben, a piacon vagy falusi standokon. Eredeti, cseresznyelekvárral töltött változatát - ami itxassou-i gyümölcsből készült, ahol számos különböző hazai fajta, elsősorban a sárga húsú xapata terem - ma már csak ritkán lehet megtalálni. Az idők folyamán már leginkább vaníliakrémmel töltik, aminek Franciaországban créme pátissiére (cukrászkrém) a neve, mert a cukrászok olyan gyakran és szívesen használják. Nem ritkán egy kevés rumot vagy reszelt citromhéjat is tesznek a baszk kalácsba.
Baszk kerek kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1173 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Baszk kerek kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
recepttár