Gascogne-i szilvás leveles tészta

Pastis gascon

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Gascogne-i szilvás leveles tészta
Adag: 1 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg vaj
½ dl armagnac
10 szem szilva
vagy
4 db alma
3 db tojás
1 csipet
100 dkg liszt
2 és fél dl hideg víz

Elkészítés:

1. A tojásból, két és fél deci hideg vízből, a sóból és a lisztből tésztát készítünk. Beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2. Két méter hosszú asztalt abrosszal leterítünk, meglisztezzük, és a tésztát kinyújtjuk a teljes felületen, megvajazzuk, becukrozzuk és a széleit kiegyengetjük.

3. Háromszor összehajtjuk a tésztát, mindegyik réteget megvajazzuk és becukrozzuk. Ezután keresztbe hajtjuk, és négy négyzetlapra vágjuk.

4. A lapokat megtöltjük. Lefedjük egy másik lappal.

5. 220 °C-os sütőben 10 percig sütjük, majd még egyszer megvajazzuk és armagnac-kal flambírozzuk.

Ez a szuperfinom leveles tészta állítólag a 8. században Poitiers-be tartó (majd ott a frankoktól vereséget szenvedő) mórok (arabok) öröksége, de ma már hamisítatlan gascogne-i finomságként tartják számon.

Gascogne-i leveles tészta

Gascogne-i leveles tészta
9-10 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
2.5 dl víz
100 dkg liszt
1 csipet
3 db tojás

1. A tojásból, vízből, a sóból és a lisztből elkészítjük a tésztát, beolajozott fóliába csavarjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Másnap a tésztát ugyanúgy, mint a rétestésztát, kézzel kihúzva kinyújtjuk egy abrosszal leterített asztalon (1. kép).

3. A hajszálvékony tésztát folyékony vajjal beecseteljük és cukorral megszórjuk (2. kép).

4. Egy késsel kiegyengetjük a széleket az asztal pereme mentén (3. kép).

5. Az abrosz segítségével a tésztát hosszában kétszer összehajtjuk, hogy három réteget kapjunk (4. kép).

6. Minden hajtás felületét ugyancsak bekenjük vajjal és megcukrozzuk (5. kép).

7. A hosszában hajtogatott tésztát egyszer keresztben is összehajtjuk, négy négyzetes darabra vágjuk (6. kép).

8. Egy négyzetet jól kivajazott kerek gyümölcstortaformába helyezünk (7. kép).

9. Tetszés szerinti gyümölccsel megtöltjük (pl. alma, szilva) (8. és 9. kép).

10. A második négyzettel úgy fedjük be, hogy a sarkai csillagformában keresztezzék egymást (10. kép).

Gascogne-i szilvás leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2024 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Gascogne-i szilvás leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
van itthon