Marhahústekercs

Paupiettes de boeuf

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Marhahústekercs
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg csíkokra vágott hasaaljai-szalonna
4 szelet 15 dkg-os marhalapocka
1 szál sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 csokor bouquet garni
15 dkg kapribogyó
1 evőkanál libazsír
vagy
1 evőkanál kacsazsír
vagy
1 evőkanál sertészsír
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hússzeletekből 4 tekercset készítünk. A sózott szalonnát megszabadítjuk a bőrkétől és négy keskeny csíkra vágjuk, ami megfelel a hústekercsek szélességének.

2. Kisebb edényben, hideg vízbe tesszük a szalonnát és a bőrkét, felforraljuk, 10 percig hagyjuk csendesen forrni, majd leöntjük a levét és lecsepegtetjük. A lapockából készített tekercseket megszórjuk borssal és egy-egy szalonnacsíkot köréje tekerünk, kissé megsózzuk és borsozzuk.

3. Mélyebb, nagyobb serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, a hústekercseket jól átsütjük benne. Megtisztítjuk a sárgarépát és a hagymát négy részre vágjuk. Hozzáadjuk a húshoz és együtt pároljuk, majd felöntjük a húslevessel.

4. Beletesszük a fokhagymát, a zöldfűszereket és a gombát. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 60 percen keresztül hagyjuk csendesen forrni. Közben ügyeljünk arra, hogy elegendő pecsenyelé maradjon (legalább két cm magasan). Ha szükséges, felöntjük még levessel.

5. A szalonnabőrkét apró darabokra vágjuk, és a kapribogyóval együtt a húshoz adjuk.

További 20 percig forraljuk, majd azonnal, forrón tálaljuk. Zellerpüré különösen jól illik hozzá.

Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Kiváló, igen testes, elegáns száraz vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Marhahústekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1054 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Marhahústekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
tippek, fortélyok