Csőben sült burgonya
Gratin dauphinois
Elkészítési idő:
90 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A nem szétfővő fajta burgonyát meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun felszeleteljük. A fokhagymát meghámozzuk, félbevágjuk és kidörzsölünk vele egy tűzálló formát.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Rétegenként, egymásra rakva, mint a tetőcserepeket, beletesszük a burgonyaszeleteket. A tojásokat felverjük a créme fraiche-sel (tejföllel) és a tejjel, sóval, borssal meg a szerecsendióval fűszerezzük. A burgonyaszeletekre öntjük, a sütőben 75 percig sütjük.
A gratin dauphinois igen kedvelt köret, elsősorban szárnyas- és bárányhúsokhoz.
A gratin dauphinois igen kedvelt köret, elsősorban szárnyas- és bárányhúsokhoz.
Készítéséhez a legrégebbi holland burgonyafajta (bintje) ajánlott. Világossárga, ovális formájú, semleges ízű és normális körülmények között nem szemcsés. Különlegességét a főzéstípusa adja: lisztes, nem fő szét, ezáltal kiválóan alkalmas csőben sült, rakott ételek készítésére.